Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i en kö till en korvkiosk som misshandeln skedde den 28 januari i år. Två personer misshandlas varav den ena, enligt anmälan, fick kraftiga skador i hela ansiktet. Upprinnelsen till misshandeln ska ha varit att de två åtalade drivit med en av de misshandlades dialekt.

De åtalade är en 29-åring och en 26-åring. 29-åringen åtalas för grov misshandel och 26-åringen för brott mot knivlagen.

29-åringen har tidigare haft en framträdande position i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, och har ett digert brottsregister. Han är bland annat dömd för flera fall av misshandel. Även 26-åringen har tidigare varit aktiv i SMR.

Free The Order
De båda åtalade ingår nu i en grupp som kallar sig för Free the Order, FTO. Namnet härstammar från en amerikansk grupp som stödjer de fängslade aktivisterna i den nazistiska terrorgruppen The Order.

The Order, som egentligen kallade sig själva för Det Tysta Brödraskapet, bildades 1982. Gruppen bestod av ett par hundra aktivister. Syftet var att driva paramilitär verksamhet. Gruppens mest kända attentat är mordet på den judiske radioprataren Alen Berg 1984. Namnet The Order myntades av FBI och syftar på den fiktiva gruppen i boken Turner Diaries, som blivit något av en terrormanual för nazistiska aktivister. Efter en av de större polisjakterna i USA:s historia, så kunde flera av de ledande personerna gripas.

Anders Dalsbro
Mikael Ekman