Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är ju jag som sitter i kommunfullmäktige själv så på det sättet fungerar det relativt bra, säger Henrik Gustafsson, kommunpolitiker i Karlshamn och ordförande för kommunföreningen.

Internt missnöje och avhopp

I valet 2010 fick Sverigedemokraterna fem mandat i Karlshamn. Men glädjen skulle inte bli långvarig. Stig Werner, en av de invalda ledamöterna riktade kritik på ledande Sverigedemokraters löner. Han lämnade partiet på grund av missnöje och det gjorde även kommunfullmäktigekollegan Kent Sohl och en ersättare. Alla valde ändå att sitta kvar i fullmäktige som politiska vildar.

Flera dömda

Efter en period av lugn i avdelningen kunde Expo Idag avslöja att en av partiets ersättare stod åtalad för skadegörelse. Han hade krossat en portdörr och skrikit "jävla kärring" till en boende. I mars föll domen och det skulle visa sig att han sedan tidigare också var dömd för narkotikabrott.

Henrik Gustafsson säger att han inte fått tag i ersättaren efter domen och att han inte känner till om några åtgärder kommer vidtas mot honom.

Det innebär att partiet i Karlshamn har tre aktiva representanter kvar i Karlshamn, men enligt Gustafsson är han den enda som dyker upp på sammanträdena i kommunfullmäktige.

– Det är klart att det inte är trevligt att två som sitter i kommunfullmäktige är oberoende och att de andra två inte dyker upp, säger han.

"Jag kan inte ta ansvar"

Hur förklarar ni detta till väljarna som valt in er?

– Jag var helt ny 2010. Jag kan inte ta ansvar för det arbete man gjorde med kandidaterna innan dess. Jag kan ta ansvar för de som kommer sitta efter nästa val.

Men så sent som i mars valde in en person i er styrelse som är dömd för grova brott och ni kände till domen?

– Det får vi ta ansvar för så klart.

Ämnen i artikeln