Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!", skrev Jacob Hagnell på sajten Fria Tiders kommentarfält i anslutning till en artikel om Rosengård i Malmö 2012.

Hagnell skrev den och flera andra rasistiska kommentarer anonymt, något som Expressen och Researchgruppen avslöjade 30 mars i år. Hagnell lyfte även på en högerextrem nyhetssajt fram rasideologiska föreställningar och häcklade den förre statsministern Fredrik Reinfeldt för att denne har en förfader som är afroamerikan.

"ser bara hur reinfeldt tänker ´niggah please´", skrev han på Fria Tider.

Kartlägger partikamrater

Tre dagar innan avslöjandet avsade Jacob Hagnell sitt uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt. Men enligt uppgifter till Expo Idag var avsägelsen ett medvetet strategiskt och symboliskt drag för att skapa uppfattningen att han lämnat politiken. I själva verket sitter Jacob Hagnell kvar som förtroendevald i Stockholms stads kommunfullmäktige och i Stockholms landsting. Samtidigt är Hagnell, enligt Expressen, anställd tjänsteman i Sverigedemokraternas riksorganisation.

Uppgifter till Expo Idag gör gällande att Sverigedemokraterna nu försöker skydda Jacob Hagnell eftersom han är lojal mot partiledningen och bistår medlemsutskottet med att kartlägga partikamrater i framför allt Stockholm stads kommunfullmäktige. Det har handlat om att hitta besvärande uppgifter om Sverigedemokratisk ungdoms vice ordförande William Hahne och personer i Hahnes SD-styrelse i Stockholm stad som nu är föremål för uteslutningsärenden. Det är i så fall inte första gången som Sverigedemokraternas ledning ber om belastande information för att inleda uteslutningsärenden.

I november 2013 avslöjade Expo Idag att partiledare Jimmie Åkessons dåvarande pressekreterare Linus Bylund redan 2012 letade information om den nu uteslutne Patrik Ehn. Linus Bylund efterfrågade i ett samtal med en dåvarande partikamrat "någonting på Ehn" som "förstör för honom". Bylund sa även att han samlat på sig mycket information om Ehn, men ville ha något "tungt som vi kan läcka".

Vill inte förlora kontrollen över SD-gruppen i Stockholm stad

Ett annat skäl för partiledningen att skydda Hagnell ska vara oron över att William Hahne kan få ökat inflytande över sverigedemokraterna i Stockholm stad om Hagnell lämnar fullmäktige och någon lojal till Hahne ersätter honom. Sverigedemokraterna har sex mandat i staden. Idag ingår tre av dem inklusive Hahne själv i Stockholms stads nyvalda styrelse som är kritisk till partiledningen.

När Expo Idag når Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge ger han inte klarhet i hur de tänkt att agera mot Jacob Hagnell. Istället tonar han ned att de rasistiska kommentarer som Jacob Hagnell skrivit på högerextrema sajter skulle ha lett till några åtgärder från Sverigedemokraterna.

– Jag vet inte hur Hagnell resonerade när han lämnade sina uppdrag, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Expo Idag.

Handlade det inte om att skrivit rasistiskt och att han på grund av det inte sågs som lämplig företrädare?

– Nej, så har jag inte uppfattat det. Som jag har förstått det lämnade han nämndemanna uppdraget redan innan det här var offentligt. Det kom inte efteråt, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Henrik Vinge säger också att han inte kan svara på om Jacob Hagnell kan uteslutas ur partiet. På torsdagen lovade han återkomma med svar. När Expo Idag når Vinge på fredagen ber han återigen att få återkomma. På fredagseftermiddagen har Vinge fortfarande inte återkommit.

Nyligen har Sverigedemokraterna inlett uteslutningsärenden mot minst 20 personer. Det handlar om SDU-företrädare och personer som uppges stå SDU nära. Jacob Hagnell ska, enligt uppgifter till Expo Idag, inte vara en av dem som utreds.

SDU:s ledning med ordförande Gustav Kasseltrand och vice ordförande William Hahne i täten menar att SD:s ledning bedriver ett smutsigt maktspel. Ledningen anklagas för dubbla måttstockar i vilka de öppnar uteslutningsärenden emot.

Hahne har påpekat att uteslutningsärenden mot dem offentliggjordes i samband med att han kandiderade som ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad. Han uppger att i princip samtliga uteslutningsärenden som inletts är mot personer som på ett eller annat sätt visat stöd för hans styrelse i Stockholms stad, eller som stöder SDU:s ledning.

En bild som späs på av att personer som Hagnell kan sitta kvar i kommunfullmäktige och vara anställd samtidigt som partisekreterare Richard Jomshof i bland annat till TV4 bedyrat.

– Är man rasist eller antisemit får man och kan man inte vara med i vårt parti.

Mattias Karlsson däremot menar att den uteslutningshotade SDU-toppen misstänks för samröre med "externa högerextremister" och för att ha uttryckt rasism.

Expo Idag har under flera dagar sökt Jacob Hagnell för en kommentar.

Ämnen i artikeln