Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SDU:s årliga "kickoff" på Almedalen på tisdagen var ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahnes sista som ledare för ungdomsförbundet. Men de har inte tänkt släppa greppet. De har lanserat Jessica Ohlsson som efterträdare och Gustav Kasselstrand deklarerade att han kommer stanna i politiken.

Sverigedemokraterna har samtidigt känt att de nu har sin chans att helt ta kontroll över ungdomsförbundet, något de misslyckats med vid två tidigare tillfällen då motkandidater till Gustav Kasselstrand lanserats. I år utmanades Kasselstrands ledning igen och omröstningen vid förbundskongressen i september har väntats att bli jämn och spänd. Men så kom tvärvändningen, kandidaterna på det av SD stödda förslaget meddelade att de drar tillbaka sin kandidatur. Viktor Carlson som kandiderat som ordförande och skulle tala om sin kandidatur på "kick offen" dök inte upp. Istället meddelade den föreslagna vice ordförande Tobias Anderson att Carlson hastigt av "personliga skäl" inte kommer att utmana Jessica Ohlsson.

 jessica ohlsson sdu almedalsveckanJessica Ohlsson uppger för Expo Idag att hon kommer verka för att "SDU förblir oberoende". (Foto: David Lagerlöf/Expo

Jessica Ohlsson valde att ägna sitt tal åt försoning i ungdomsförbundet. Samtidigt förklarade hon till Expo Idag att hon ämnar fortsätta på Kasselstrands inslagna väg med bland annat utspel mot moderpartiet om hon tycker att det är nödvändigt.

– Vi och moderpartiet är en del av samma rörelse och jag eftersträvar samarbete. I vissa fall har vi dock olika uppfattningar och det är självklart att vi då ska kunna kritisera partiet. Om det finns en debatt i ett parti så ska båda perspektiv lyftas fram och få synas, säger Jessica Ohlsson.

Gustav Kasselstrand kommer att ge Ohlsson hjälp och råd även när han lämnat ungdomsförbundet, efter att han fyllt 30 år och passerat åldersgränsen för SDU.

– Hon har mitt fulla stöd. Jag kommer möjligen få ett offentligt uppdrag i SDU. Jag och Jessica är väldigt goda vänner så jag kommer självklart att ge henne råd och följa hennes väg. Men jag kommer inte rekryteras som rådgivare, säger Kasselstrand.

Gustav Kasselstrand som uteslutits ur Sverigedemokraterna säger att han inte har förtroende för den nuvarande ledningen.

– Jag stödjer partiets politik, jag ser mig som sverigedemokrat. Sedan är jag öppen med att det finns stora problem i partiet med ett kraftigt demokratiunderskott och en enorm toppstyrning som är destruktiv. Jag tror att partiet skulle må bra av förändring. När de inte kan styra partiet på ett adekvat sätt så är det svårt att se hur de skulle kunna styra Sverige på ett bra sätt, säger Kasselstrand.

Året har varit fyllt av konflikter mellan Sverigedemokraternas ledning och ungdomsförbundets ordförande och vice ordförande Gustav Kasselstrand och William Hahne. Det gick så långt att Sverigedemokraterna uteslöt dem båda ur moderpartiet i april.

SDU-topparna leder fortfarande ungdomsförbundet fram till förbundskongressen i september där de lanserat Jessica Ohlsson som tilltänkt efterträdare.

– Hon är Sveriges Marine Le Pen, sa Gustav Kasselstrand när han förklarade att han vill se Ohlsson som sin efterträdare.

På partitidningen SD-kuriren lanserades kort efter motkandidater till Kasselstrand, med rubriken:

"Kandidater: Våra visioner för ett nytt och fräscht SDU".

Det var SDU:s ledare i Stockholm Viktor Carlson som skulle bli ordförande och Tobias Andersson, ordförande i Skaraborg skulle bli viceordförande. Deras kritik mot Kasselstrand var dels spänningen med moderpartiet men även SDU:s idéprogram. Programmet har blivit en symbolfråga i striderna och kritiseras för att de inte nämner demokrati och "öppen svenskhet".

 tobias andersson sdu almedalsveckanTobias Andersson vill inte själv utmana Jessica Ohlsson. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Allt tyder på att ingen kommer att utmana Jessica Ohlsson som ordförande. Ett förslag till nya kandidater måste enligt SDU:s stadgar presenteras en månad innan förbundskongressen i september och ingen i Viktor Carlsons styrelseförslag är intresserad.

– Ska jag nu efter det här lansera mig själv? Det vore patetiskt. Men jag stöttade inte Ohlsson tidigare och ingenting har förändrats i det. Jag kommer fortsätta verka i Skaraborg där det går framåt och vi har ett bra samarbete med moderpartiet, säger Tobias Andersson.

På SDU:s kick off var få representanter från Sverigedemokraterna närvarande. Riksdagsledamoten och den tidigare partiledaren Mikael Jansson var dock på plats han säger att Kasselstrand bjudit in honom. Även Henrik Vinge, Jimmie Åkessons pressekreterare och som tidigare utmanat Gustav Kasselstrand om ordförandeposten var på plats. Han vill inte ge några kommenterar om hur partiet ser på att Jessica Ohlsson sannolikt blir den enda kandidaten till att leda SDU i september.