Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med röstsiffrorna 44 mot 38 valdes Jessica Ohlson på lördagen till ny ordförande för Sverigedemokratisk ungdom. Ohlson var handplockad av den avgående SDU-styrelsen och valet av henne kan leda till att moderpartiet säger upp relationen med ungdomsförbundet. I praktiken kan det dock bli svårt att formellt klippa banden till SDU då ett sådant beslut måste tas på Sverigedemokraternas landsdagar och då med tre fjärdedelars majoritet. Därmed är det upplagt för ännu en infekterad strid om ungdomsförbundet, men denna gång kommer striden att föras i det sverigedemokratiska partiet.

Liksom 2012 och 2014 har Sverigedemokraternas gett sig in i SDU:s ordförandestrid för att försöka peta bort valberedningens förslag. Då har det handlat om att göra sig av med ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne. På helgens kongress ställde ingen av dom upp för omval. Istället var det Jessica Ohlson, som lyfts fram av Kasselstrand och Hahne, som partiledningen ville stoppa. Ohlson har dessutom själv varit i konflikt med moderpartiet och stängdes av från partiets riksdagskansli i samband med att Gustav Kasselstrand och William Hahne uteslöts.

Hahne och Kasselstrand uteslöts ur Sverigedemokraterna tidigare i år med motiveringen att de bland annat ska ha agerat "ideologiskt avvikande". Sverigedemokraternas partiledning är nu rädda att den nya ordförandekandidaten Jessica Ohlson ska föra den tidigare SDU-ledningens arv vidare.

Det skulle innebära ett ungdomsförbund som i olika frågor utmanar moderpartiets linje. SDU har gjort det i synen om Palestina och i uppmärksammade uteslutningar av partiföreträdare. Bland annat gav de stöd till Erik Almqvist efter järnrörsskandalen och till Patrik Ehn som var Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland när han uteslöts.

Partiledningens motdrag för att stoppa den kritiska falangen har varit att ge stöd åt en alternativ lista. Lanseringen av den har dock inte gått smärtfritt. Viktor Carlson som utmanade Jessica Ohlson från början drog sig plötsligt ur striden av "personliga skäl." Beskedet meddelades av den föreslagna vice ordföranden Tobias Anderson som samtidigt förklarade att Ohlsson kommer att stå utan motkandidat då han tyckte att det skulle vara "patetiskt" att själv ställa upp som utmanare.

Ett par dagar senare hade Tobias Andersson ändrat sig och meddelade att han trots allt utmanar Jessica Ohlsson. Sverigedemokraterna tog emot beskedet med glädje och hans kandidatur lyftes upp på SD-Kuriren. De senaste dagarna har Sverigedemokraterna skickat ett budskap till ungdomsförbundets kongress som inte går att ta miste på. Blir Jessica Ohlson vald så sparkas SDU ut ur den sverigedemokratiska gemenskapen.

"Bakom Jessica Ohlson kommer Gustav Kasselstrand att finnas med ett mentorskap. Konfliktlinjen mot partiet kommer att fortsätta. Om Jessica Ohlson blir vald till förbundsordförande kommer jag att kalla henne till ett möte med mig och övriga partiledningen. Syftet kommer att vara att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar.

Varje person i SDU behöver förstå att man tar ställning innan och under kongressen, inte efteråt. Att stödja den gamla SDU-ledningens förslag är att stödja den konfliktlinje som leder till att Sverigedemokraterna kommer att behöva omorganisera sin ungdomsverksamhet.", skriver Sverigedemokraternas partikreterare Richard Jomshof på SD-Kuriren.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har uttryckt sig på ett liknande sätt som Jomshof. Sverigedemokraternas kampanj för att hindra att Jessica Ohlsson ska bli vald stoppar inte vid mediala utspel. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska Jimmie Åkesson och gruppledare Mattias Karlsson ringt upp SDU-ombud för att förmå dessa att rösta på Tobias Andersson.

Att friställa ungdomsförbundet från moderpartiet kan bli besvärligt i praktiken enligt Jessica Ohlsson. Hon hänvisar till stadgarna som slår fast ett beslutet måste tas på Sverigedemokraternas landsdagar och ha stöd av minst 75 procent av landsdagarnas ombud.

Enigheten i Sverigedemokraternas partiledning är samtidigt inte fullständig. Den tidigare partisekreteraren Björn Söder gjorde ett inlägg på Facebook som måste tolkas som en markering.

"Jag är övertygad om att förbundets medlemmar är kapabla att själva fatta kloka beslut under sin kongress och önskar härmed de båda ordförandekandidaterna lycka till.", skriver Söder. En uppdatering som spridits gillande av Gustav Kasselstrand.

Den tidigare SD-toppen Erik Almqvist tycks välkomna att SDU splittras från Sverigedemokraterna. Han vill se ett parti höger om Sverigedemokraterna.

"Sverige skulle må bra av ett sådant parti och SD skulle må bra av ett flankparti till höger.", skriver han på Facebook.

SDU:s ledning har sina trumfkort för att värva stöd. Det för sverigedemokraterna ikoniska bandet Ultima Thule ska spela på kongressen. SDU har även bjudit in Sannfinländarnas ungdomsförbund till kongressen.