Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Konflikten mellan Sverigedemokratisk ungdom och Sverigedemokraterna har pågått under de senaste åren. Vid två av SDU:s förbundskongresser har Sverigedemokraternas ledning gett sitt stöd till kandidater som utmanat Gustav Kasselstrand om ordförandeskapet, men misslyckats. Den 27 april i år uteslöt partiet SDU:s två högsta företrädare. SDU:s ledarduo har därefter meddelat att de sitter kvar i ungdomsförbundet fram till nästa förbundskongress men att de inte kommer att ställa upp för omval. Expo Idag har sammanställt viktiga händelser de senaste åren.

SDU krävde att moderpartiet erkänner Palestina

7 november 2011. SDU skrev en debattartikel i Aftonbladet där de kritiserade Sverigedemokraterna för att riksdagsgruppen beslutat att inte erkänna Palestina. Partiet fick kritik för att de inte förhållit sig till en majoritet av medlemmarnas vilja, utan istället följt "enskilda partiföreträdares personliga agenda.".

 ekeroth Kent Ekeroth var en av dem som reagerade hårdast på SDU:s debattartikel. (Foto: Expo)

Debattartikeln väckte ilska inom Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth menade att ungdomsförbundet använde samma retorik som Nationalsocialistisk front använde sig av.

William Hahne sparkades från sin tjänst i riksdagskansliet och Gustav Kasselstrand fick en varning efter debattartikeln.

Internationella samarbeten

2011 inledde SDU samarbete med det italienska nyfascistiska partiet La Destra. Företrädare från La destra deltog på flera av SDU:s manifestationer och höll tal där också flera sverigedemokratiska topp-politiker deltog och höll tal. Samarbetet uppmärksammades medialt, men vid den tiden tog Sverigedemokraterna aldrig avstånd från det. Företrädare från La Destra deltog även på SDU:s förbundskongress 2012. Då närvarade även dåvarande partisekreteraren Björn Söder. Trots Sverigedemokraternas brist på avståndstaganden när samarbetet pågick användes SDU:s samröre med La Destra som ett skäl till uteslutning av Gustav Kasselstrand.

Kasselstrand utmanas

September 2012. Gustav Kasselstrand utmanas av Paula Bieler. Den främsta kritiken mot Kasselstrand var att SDU har ett dåligt samarbete med moderpartiet. Bieler menade att han drev "en opposition mot partiet". Paula Bieler var påhejad av partiledningen, men fick se sig besegrad på förbundskongressen med 10 röster mot 39.

Efter Bielers misslyckande avslöjade Aftonbladet att Louise Erixon, Björn Söders dåvarande politiske sekreterare och Jimmie Åkessons sambo, till en partikollega sagt om Kasselstrand att "vi är några som verkligen jobbar på att byta ut honom". Hon sade även:

"Jag har sagt till Jimmie att om vi inte får in Paula som ordförande på kongressen så borde vi ta avstånd från ungdomsförbundet. Det är värt det."

Under 2012 drog Sverigedemokraterna in sitt ekonomiska stöd till ungdomsförbundet. Vissa distrikt fortsatte dock att ge ekonomiskt bidrag till ungdomsförbundet.

Järnrörsskandalen

November 2012. Expressen avslöjade att riksdagsledamoten Erik Almqvist och Kent Ekeroth och sverigedemokraten Christian Westling beväpnat sig med järnrör och med dessa närmat sig en person de tidigare haft en hätsk diskussion med. Händelsen utspelade sig 2010. Av en mobilfilm framgick att Almqvist skrikit rasistiska förolämpningar mot Soran Ismail och några av hans vänner. Kent Ekeroth syns knuffa en kvinna mot en bil och Almqvist kallar en annan kvinna för "hora".

 almqvist SDU ställde sig bakom Almqvist och kritiserade partiledningens behandling av honom. (Foto: Expo)

Erik Almqvist fick efter skandalen lämna sina politiska uppdrag och en konsulttjänst värd flera miljoner av Sverigedemokraterna. Kent Ekeroth är kvar i partiet idag som Sverigedemokraternas kandidat till justitieminister.

SDU var kritiska mot att Erik Almqvist avpolitiserades och förklarade detta i en debattartikel i Dagens Nyheter.

"Efter några timmars intensiv medial krigföring kom så beskedet att Erik avgår från alla sina uppdrag efter samtal med partiledningen. Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev.", skrev Gustav Kasselstrand och William Hahne i debattartikeln.

Återigen väckte SDU-duon ont blod i moderpartiet och Gustav Kasselstrand sparkades från sin tjänst som politisk sekreterare i riksdagskansliet med motiveringen att han var "illojal".

Mentorn utesluts

 patrik ehn sd Patrik Ehn som stod nära Gustav Kasselstrand uteslöts ur partiet 2013. (Foto: Expo)

Mars 2013. Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland Patrik Ehn uteslöts ur Sverigedemokraterna. Skälen var bland annat hans bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet och kontakter med det tyska partiet NPD, uppgifter som dock varit kända sedan en lång tid innan uteslutningen. Sverigedemokraterna menade dock att det var senare uttalanden på sociala medier och blogginlägg som tvingade partiet att omvärdera Ehns tidigare avståndstaganden.

Patrik Ehn menade att uteslutningen av honom i själva verket handlade om ett maktspel, där man ville försvaga kretsen kring den tidigare partiledaren Mikael Jansson, den så kallade bunkerfalangen. Expo Idag kunde avslöja att Sverigedemokraterna aktivt sökt information för att kunna bli av med Partik Ehn. En inspelning visade att Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund, i april 2012, frågade en partikamrat om han kunde få "någonting på Ehn" som "förstör för honom". Bylund menade att han redan då samlat på sig mycket information om Ehn, men efterfrågade något "tungt som vi kan läcka".

Gustav Kasselstrand som stått nära Patrik Ehn motsatte sig uteslutningen av honom och skrev på Twitter i februari 2013. "Allt stöd åt Patrik Ehn". Detta twittermeddelande skulle senare användas vid uteslutningen av Gustav Kasselstrand.

2013 politikerveckan i Almedalen - SDU Ingår europeiskt samarbete

 sdu SDU tillsammans med företrädare från högerextrema europeiska ungdomsförbund i Almedalen 2013. (Foto: Expo)

SDU samlades på politikerveckan i Almedalen med talespersoner från franska Front National, österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams belang. Samtliga av dessa partier har Sverigedemokraterna historiskt haft kontakter med. Vid denna tidpunkt framkallade inte samarbetet några nämnvärda reaktioner från moderpartiet.

I april 2014 formaliserade SDU: internationella samarbete i gruppen YEAH. I samband med EU-valet blir YEAH en belastning för Sverigedemokraterna. Orsaken var att Sverigedemokraterna ville ingå i en EU-grupp med bland andra Engelska UKIP som beskrev SDU:s internationella kontakter som problematiska. SDU lämnade YEAH efter påtryckningar från Sverigedemokraterna.

SDU lanserar egna riksdagskandidater.

2013 september. Sverigedemokratisk ungdom lanserar efter sin förbundskongress kandidater till riksdagsvalet. Listan innefattade fem personer, bland dessa Gustav Kasselstrand och William Hahne.

På förbundskongressen antar även SDU ett nytt idéprogram. Ett program som får skarp kritik från topp-politiker i moderpartiet. Partiideologen Mattias Karlsson rasade över att programmet inte nämnde socialkonservatismen eller den så kallade "öppna svenskheten", Sverigedemokraternas idé om att vem som helst kan bli svensk, så länge man ser sig själv som svensk och att omgivningens ser än svensk. Även den nuvarande partisekreteraren Richard Jomshof kritiserade idéprogrammet och ifrågasatte SDU:s värdegrund.

SDU:s idéprogram användes som ett skäl att utesluta Kasselstrand och Hahne.

SDU förlorar insyns plats i SD:s styrelser

2013 november. Sverigedemokraterna beslutade på landsdagarna att SDU ska förlora sin rösträtt i Sverigedemokraterna på samtliga nivåer.

Vapenvila inför riksdagsvalet

 sd valet Inför riksdagsvalet 2014 ingick SD och SDU en kort vapenvila. Den skulle dock visa sig vara kortvarig. (Foto: Expo)

2014 februari. SDU:s förslag till riksdagskandidater ratades av Sverigedemokraternas valberedning. Samtidigt anställdes Gustav Kasselstrand och William Hahne av partiet under valrörelsen. SDU meddelade också att de inte kommer att ta strid för sitt förslag om riksdagskandidater på Sverigedemokraternas valkonferens som hölls i mars.

SDU skrev på sin hemsida att de accepterar valberedningens beslut att inte låta dem kandidera:

"Den senaste tidens möten med partiledningen har givit oss en rejäl energiinjektion inte bara inför valrörelsen utan inför hela den kommande fyraårsperioden. Vi har sträckt ut handen till moderpartiet och visat att vi inte är de som kommer att hejda ett närmare samarbete. Vi är övertygade om att detta blir startskottet på en riktigt bra tid.", skriver Kasselstrand och Hahne och förklarar:

"Under den kommande mandatperioden kommer vi ta steget fullt ut i moderpartiet och ta vår politiska gärning till en ny nivå. Moderpartiet har också fullt ut välkomnat detta steg."

Kritiserad kampanjfilm

SDU lanserade i maj 2014 en kampanjfilm. Filmen var slående lik den rasideologiska franska organisationen Génération Identitaires film "Decleration of war". I mejl som har läckt ut mellan Kasselstrand och Mattias Karlsson framgår det att Karlsson tyckt filmen var känslig att släppa innan EU-valet. Han godkände dock att SDU släppte filmen efter valet.

Filmen skulle senare användas som ett argument att utesluta Kasselstrand.

SDU toppen utmanas igen

Efter riksdagsvalet dröjde det inte många månader innan konflikten mellan Sverigedemokraterna och Sverigedemokratisk ungdom blossade upp igen.

November 2014, Ny ordförandestrid i SDU. Inför Sverigedemokratisk ungdoms förbundskongress meddelade Henrik Vinge att han kandiderar som ordförande för ungdomsförbundet. Vinge, som var den vikarierande partiledaren Mattias Karlssons pressekreterare utmanade därmed Gustav Kasselstrand.

Vinge anklagades för att vara utsänd av Sverigedemokraternas i ett nytt försök att få bort SDU- ledningen. Kasselstrand fick dock förnyat förtroende av ungdomsförbundet.

Hahne ordförandekandidat i SD-Stockholm stad

2015, januari. William Hahne publicerade en kampanjfilm om att han vill bli ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Stockholm stad. I valfilmen säger han att han vill att Sverigedemokraterna i Stockholm ska göra en högersväng för att locka borgliga väljare.

Det kom att användas mot honom när han uteslöts.

William Hahne presenterade även ett eget styrelseförslag, tvärtemot valberedningens. Den högerextrema nyhetssajten Fria Tider och den rasidologiska gruppen Nordisk ungdom visade stöd för Hahnes kandidatur.

Hahne hotas av uteslutning

sdpol william hahne Medlemsutskottet vill utesluta William Hahne. De hänvisar bland annat till ett medlemsregister som Hahne ska använt på ett "otillbörligt" sätt. (Foto: Expo)

I samband med Hahnes valkampanj meddelade Sverigedemokraterna att de utreder om Hahne ska uteslutas. Han anklagades för att "otillbörligt" ha använt sig av ett medlemsregister för att sammankalla till ett möte. Efter att Expo Idag avslöjat att flera i William Hahnes styrelseförslag haft kopplingar till den rasideologiska miljön inledde Sverigedemokraterna fler uteslutningsärenden.

Hahne blir ordförande i SD Stockholm stad

1 mars 2015. På ett turbulent årsmöte för SD i Stockholm stad valdes William Hahne och hans styrelse till ordförande. Kasselstrand gratulerade Hahne och SDU-duon proklamerade att "interndemokratin segrat".

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge meddelade direkt att årsmötet kan ogiltigförklaras och hänvisar bland annat att mötet pågick över utsatt tid.

Medlemsutskottet vill utesluta även Gustav Kasselstrand

April 2015. Sverigedemokraternas medlemsutskott föreslog partiledningen att Gustav Kasselstrand och William Hahne, tillsammans med flera andra företrädare ska uteslutas ur partiet. De anklagades bland annat för samröre med "externa extremister" och samarbete med nyhetssajten Fria Tider som är kopplad till den nyfascistiska identitära rörelsen.

Kasselstrand och William Hahne beskriver uteslutningsärendena som ett maktspel för att göra sig av med den interna oppositionen. Såväl SDU-duon som Fria Tider förnekar att de ska haft något samarbete.

Kasselstrand och Hahne utesluts

April 2015. Sverigedemokraternas beslutade att utesluta Gustav Kasselstrand och William Hahne tillsammans med ytterligare fem medlemmar på ett partistyrelsemöte.

 sdutrojka William Hahne och Gustav Kasselstrand lyfter fram Jessica Ohlsson som nästa ledare för SDU. (Foto:Expo)

Gustav Kasselstrand och William Hahne meddelade att de kommer att sitta kvar i sina ledarroller i SDU fram till nästa årsmöte. De har även lyft fram Jessica Ohlsson, som stängts av från sitt arbete i riksdagskansliet, som en lämplig efterträdare. Hon har också meddelat att hon kommer kandidera till ordförande för SDU.

William Hahne behåller även sin plats i Stockholm stads kommunfullmäktige.