Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under fredagen gick rätten igenom de tolv återstående obduktionsrapporterna för de skjuta på Utøya. Som tidigare dagar var stämningen väldigt känslosam och många grät när rättsläkare och polis gick igenom de döda och hur deras familjer minns dem, det rapporterar NRK.

En av de som gicks igenom var Håkon Ødegaard. Han hittades drunknad i vattnet utanför ön, utan skottskador. En advokat läste upp hur hans familj mins honom.

– Han var en fantastisk lillebror. Han fanns alltid där för sina vänner, i klassen, i bandet eller på konfirmationsläger.

När rätten skulle sammanfatta obduktionsrapporterna ställde sig en av åhörarna upp, slängde en sko mot Breivik och ropade, "You killer! You killed my brother! Go to hell!". Flera av åhörarna applåderade och ropade bravo. Andra grät. Mannen som kastat skon brast själv ut i gråt och fick föras bort av vakter. Han kördes sedan till sjukhus då han var mycket uppriven. Skon träffade inte Breivik utan istället en av hans advokater.

Efter lunch sa Breivik att han blivit angripen på Utøya. En person ska ha slängt ett föremål mot honom vid pumphuset. Han berättade också att han undvikit östsidan av ön för att inte bli skjuten av norsk polis.

Två vittnen hördes på eftermiddagen. En av dem, Eivind Rindal, han hörde skotten och försökte hålla sig lugn samtidigt som han flydde.

– Jag klararade att komma ner till vattnet. Där ser jag att folk står på bryggan och att båten "Reiulf" ligger där.

Tillsammans med några andra rodde Eivind Rindal iväg från ön i den båten. På vägen över till fastlandet plockade de upp flera personer som försökt simma från ön. Breivik upptäckte båten när den kommit en bit ut och avlossade många skott mot den. Ingen i båten skadades dock allvarligt.

Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsätter nästa vecka.

Ämnen i artikeln