Katastrofval för FPÖ
(29/9 2003) Jörg Haiders främlingsfientliga parti FPÖ förlorade över häften av sina väljare efter gårdagens två delstatsval i Österrike. De gröna gick framåt och Socialdemokraterna, SPÖ, gjorde ett sensationellt starkt val.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:26
Publicerad: 2003-09-29, 13:14
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
– Det här är ett klart återbud för politiken i den svartblå förbundsregeringen, kommenterar SPÖ-ledaren Alfred Gusenbauer valresultatet i den österrikiska tidningen der Standard.
De österrikiska tidningarna talar nu om ett verkligt trendbrott i landets politik.
Enligt preliminär valstatistik backade FPÖ i Oberösterreich, landets tredje största delstat, med hela 12,1 procentenheter - från 20,6 till 8,5 procent. Socialdemokraterna ökade samtidigt sitt väljarstöd med 10,7 procent till 37,7. Även de Gröna gjorde ett mycket bra val.
Katastrofvalet för FPÖ väntas ytterligare spä på konflikterna i det djupt splittrade partiet. Men också den österrikiska förbundsregeringen, där FPÖ sitter i en starkt kritiserad koalition med det konservativa partiet ÖVP, kommer troligen påverkas av denna relativt hårda dom från väljarna.
Det var efter valet 1999 som Jörg Haiders parti på allvar tog steget in på den politiska Europakartan. Samtliga etablerade partier, men framför allt det socialdemokratiska, gick då ett katastrofval till mötes. I valet 1999 tog FPÖ till och med över rollen från socialdemokratin som landets största parti bland landets arbetarväljare. När nu trenden vänder är det mycket som tyder på att det är just dessa besvikna
socialdemokrater, som tidigare sökt sig till ett nytt politiskt alternativ i form av Jörg Haiders främlingsfientliga parti, som har hittat tillbaka.
En orsak till raset för Haider och FPÖ anses vara de problem det inneburit för partiet att sitta i regeringsställning och samtidigt försöka agera opposition och föra klassisk missnöjespolitik. Efter
framgångsvalen i slutet av 1990-talet placerade sig Haider personligen utanför regeringen och fortsatte krypskyttet mot de etablerade partierna.
Även det konservativa partiet ÖVP gick stärkt ur valet, men ökningen var marginell i jämförelse med de båda oppositionspartierna SPÖ och de Gröna.