Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tillslaget mot Krar har resulterat i den största jakten på inhemska terrorister i USA sedan terrorbombningen av Oklahoma City 1995. Tre högerextremister med anknytning till vit makt-grupper och milisrörelsen har gripits. Polisen har beslagtagit åtminstone ett så kallat massförstörelsevapen – en cyanidbomb som kan sprida ett dödligt gasmoln. Polisen har också beslagtagit 100 bomber av varierande slag, komponenter för bombtillverkning, manualer, automatvapen och 500 000 kulor ammunition, uppger CBS i USA.

Polisen har även hittat dokumentation som antyder att ytterligare medlemmar i Krars grupp befinner sig på fri fot och eventuellt kan ytterligare cyanidbomber ha framställts.

FBI kom gruppen på spåren av en ren slump sedan William Krar feladresserade ett paket till Edward Feltus, 56, en medlem av den en högerextrem milisgrupp i New Jersey. Paketet innehöll förfalskade id-handlingar, däribland ett id-kort för amerikanska arméns underrättelsetjänst. Det fick federala poliser som var sysselsatta att spåra arabiska terroristhot efter den 11 september att gnugga sig i ögonen och börja granska vissa grupper på hemmaplan.

Krar och Feltus greps i maj i år. Jakten på sympatisörer och aktivister med anknytning till milisrörelsen har pågått sedan dess och flera hundra kallelser till domstolsförhör har utfärdats. William Krar och hans hustru Judith Bruey har erkänt innehav av vapen och kemiska komponenter. Krar riskerar upp till tio års fängelse för vapenbrott. Om FBI kan bevisa att han planerade ett terroristdåd kan dock strafflängden mångdubblas.

Samtliga tre gripna har vägrat att samarbeta med polisen eller att uttala sig om vilka andra som kan vara inblandade i den olagliga vapenhanteringen. Deras tystnad har också inneburit att polisen för ögonblicket inte kunnat gå vidare med utredningen. Polisen misstänker att trion har kopplingar till ett flertal högerextrema milisgrupper.

– Man kan verkligen fråga sig varför en person känner sig manad att lagra natriumcyanid, saltsyra och salpetersyra, om de inte har dolda planer, säger federale åklagaren Wes Rivers till CBS. Rivers leder utredningen kring Krars grupp.

Krar greps i Tennessee tidigare i år. I hans bil hittade polisen natriumcyanid och manualer för bombframställning.

Bland de böcker som hittats finns terroristmanualer som Anarchist Cookbook och The Poor Man's James Bond – böcker som även brukar återfinnas bland svenska nynazister.

FBI-agenten Bart LaRocca säger till den amerikanska antirasistiska organisationen ADL att polisen inte oväntat även hittat terroristbibeln The Turner Diaries i det förrådsutrymme där Krar lagrade vapen och ammunition.

Romanen The Turner Diaries skrevs av den nu avlidne nazistledaren William Pierce på 1970-talet och har utgjort inspiration för dussintals terroristdåd i USA och utomlands, däribland Timothy McVeigh som utförde Oklahomabombningen 1995. Pierce var också ideologisk förgrundsgestalt för Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom här i Sverige.

Det är inte första gången William Krar dyker upp i samband med olaga vapeninnehav och högerextremism. 1995 undersöktes han och en kumpan för vapenbrott; kumpanen uppgav då att han och Krar “hatade den federala regeringen och hade diskuterat bombattentat mot regeringsbyggnader”. Hans medåtalade tog senare tillbaka sitt uttalande och åtalet mot Krar lades ned i brist på bevis.

Ämnen i artikeln