Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Leif Liljeström, 49, ställdes inför rätta vid Stenungsunds tingsrätt för ett år sedan bar han en tröja med texten ”Guds ord bär icke bojor”.
Den gången dömdes han till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.
När Leif Liljeström gick in i hovrättens A-sal i Göteborg igår förmiddag var tröjan mörkblå med brittiska rutor, byxorna svarta och skägget grått.
Genom sin försvarsadvokat Arne Woxlin krävde den bibeltrogne kristna predikaren ännu en gång att han skulle bli frikänd för texter om homosexuella och homosexualitet som han sprider på den egna hemsidan Bibeltemplet.

Åtalet rör dels Leif Liljeströms egna skrivningar där homosexualitet beskrivs som ett "sjufaldigt smutsigt väsen som väller fram som en helvetesflod i samhället" och som "motorn bakom aidsepidemin", och dels grövre skrivningar på en gästbok kopplad till hemsidan som Leif Liljeström inte tagit bort.

Kammaråklagaren Per-Olof Hermansson har tagit fasta på uttalanden från en återkommande skribent med signaturen Klas-Göran som förespråkar att homosexuella ska pålas och visas upp på stadens torg som avskräckande exempel.
"Ju tidigare bögen får möta sin bödel, desto färre blir hans samlade synder", skriver Klas-Göran.

Det och flera grova utfall mot homosexuella har Leif Liljeström låtit vara kvar på en avdelning av hemsidan. Samtidigt har han tagit bort till exempel vänsterinriktade inlägg på hemsidan. Därför har han hjälpt till att sprida uttalandena, menar åklagaren och kräver att Liljeström också döms för medhjälp till hets mot folkgrupp alternativt brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, en relativt ny lag som aldrig tidigare prövats.

Liljeström själv säger att han inte tar bort några artiklar på hemsidan utan att först konsultera Gud och hävdar att han fått "grönt ljus" av den helige ande för de texter som finns på hemsidan.
Han beskriver sig själv som missförstådd av samhället. Han menar att hans texter om homosexuella handlar om att hjälpa dem till frälsning.
- Samhället har fjärmat sig från bibeln så att samhället inte förstår vårt språk och vårt sätt att diskutera. Därför kan vårt språk verka hårt, förklarade Leif Liljeström för Expo.se under en paus under rättegången.
Men kan du förstå att en homosexuell som går in på hemsidan kan känna sig kränkt?
- Det är meningen att det ska vara ett skarpt budskap, att det ska ta tag i den som går in och läser budskapet. Det vanliga surret i massmedia hjälper inte, säger Leif Liljeström.

- Leif Liljeström vill missionera eller evangelisera genom sin hemsida, sa hans försvarsadvokat Arne Woxlin under sin sakframställan igår och beskrev hemsidan som "det nya moderna kyrkorummet".
Hemsidan skulle därför vara jämförbar med den predikosituation som Åke Green befann sig i när han fällde nedvärderande uttalanden mot homosexuella och sedan friades av högsta domstolen.
Målet i hovrätten har också skjutits fram ett drygt halvår i väntan på högsta domstolens utslag i just Åke Green-målet.
Men åklagaren Per-Olof Hermansson betonar skillnaderna mellan målen.
- De använder olika medier och de här uttalandena är också grövre än Åke Greens, säger Hermansson.
Han tycker inte heller att texterna om homosexuella handlar om någon vederhäftig och saklig diskussion eller debatt.
- Hur diskuterar man med någon som säger att homosexualitet väller fram som en helvetesflod eller kommer med hot om pålning?

På sin hemsida beskriver Leif Liljeström hur han blev frälst som 23-åring efter att ha rökt hasch och sökt sig till new age-rörelser i flera år. Sedan dess har han velat hjälpa sin omgivning in på samma väg.
Hemsidan Bibeltemplet startade han 1998. Innan dess tryckte han upp flygblad med liknande budskap på anslagstavlor i det lokala samhället han kommer ifrån och började också sprida en tidning.
Han var tidigare medlem i pingstkyrkan men beskriver sig idag som fristående kristen eller fristående pingstvän.

Leif Liljeström dömdes första gången för hets mot folkgrupp i april 2000. Då hade han gjort grova utfall mot muslimer på sin hemsida, bland annat i diskussioner där han tog stark ställning för Israel.
”De mördar och lemlästar barn, handikappade och kvinnor lika villigt
och glatt som väpnat motstånd”, skrev Leif Liljeström om muslimer då.
”Islam är ett ondskefullt och totalitärt religiöst och politiskt system” och ”De [muslimerna] går hellre ut på gatorna och skäller som rabiessmittade hundar, än att sätta sig i skolbänken och utbilda sig till ansvarsfulla och tänkande individer.”
Domen i Stenungsunds tingsrätt blev villkorlig dom och 60 dagsböter.
Leif Liljeström förklarade sig också då vara missförstådd och att syftet med texterna var gott.
Fortfarande pryds Leif Liljeströms hemsida med den Israeliska flaggan och han är en hängiven Israelvän.
- Jag stöder Israel i deras kamp. Jag anser att Gud gett dem deras land, sa Liljeström under rättegången.

Leif Liljeströms texter är inte bara strikt religiösa. I tankegodset finns också en politisk konspirationsteoretisk dimension framför allt riktad mot ”homolobbyn”. I en av sina texter kräver Leif Liljeström att de som arbetar för RFSL ska dömas till långa fängelsestraff.
Igår ställde han sig starkt kritisk till den nya hetslagstiftningen som inbegriper homosexuella och menade att hatbrott mot homosexuella var överdrifter.
- Jag tror att den nya hetslagen kommit till på falska grunder, jag tror inte att det är ett så stort brott som det påstås.
- Att homosexuella inte har en svår situation, frågade åklagaren.
- Ja, jag tror inte att det är sant. Jag tror att de har en politisk avsikt med att säga att de är så utsatta. De vill framställa sig som offer för att vinna mark.
- Men det har ju varit flera mord mot homosexuella, fortsatte åklagaren.
- Det är alltid något motiv bakom ett mord, kommenterade Leif Liljeström.

Domen avkunnas den 18 maj. Då avgörs om Guds ord, så som det predikas av Leif Liljeström, bär bojor eller inte.