Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är med anledningen av ett uppmärksammat bråk på en bar där gärningsmannen pekats ut som en rom som Zsolt Bayer skrivit en artikel som uppmanar till folkmord på romer.

"En betydande del av romerna kan inte leva i samexistens. De kan inte leva ihop med människor. De här romerna är djur och de beter sig som djur. När de möter motstånd begår de mord. De klarar inte av mänsklig kommunikation. Oartikulerade ljud strömmar ut ur det deras bestialiska munnar. Samtidigt förstår de här zigenarna hur de ska utnyttja den idiotiska västvärldens ´framgångar´. Man måste vedergälla istället för att tolerera. De här djuren ska inte tillåtas existera. På inget sätt. Detta måste lösas, omedelbart och utan hänsyn till metod, skrev Zsolt Bayer i tidningen Magyar Hirlap som har kopplingar till regeringspartiet Fidesz, rapporterar Der Spiegel.

Zsolt Bayer har inga officiella uppdrag för Fidesz, men han är en av partiets grundare och partimedlem. Tidigare har han även varit Fidesz presschef.

Bayer organiserar regeringsvänliga och EU-kritiska så kallade fredsmarscher. Förra året samlades över 100 000 demonstranter under slagord som "Rör inte Ungern" och "Vi kommer inte att bli någon koloni".

Det är inte första gången Bayer hetsar mot romer. Han har även spridit antisemitism. World Jewish Congress rapporterar att Bayer beskrivit judar som "Illaluktande exkrement". Men Fidesz har aldrig officiellt tagit avstånd från Bayer. Nu ställs dock krav från oppositionspolitiker om att Bayer utesluts från Fidesz. Även judiska och romska organisationer har fördömt Zsolt Bayer.

Fidesz taleskvinna Gabriella Selmeczi sa den 8 januari, tre dagar efter att Zsolt Bayers artikel publicerats, att partiet inte kommer att ta ställning till artikeln eftersom Bayer skrev den i egenskap av kommentator. Justitieministern, Fidesz vice partiledare, Tibor Navracsics har dock tagit avstånd från Bayers artikel. Han sa i en TV-intervju att "det inte finns någon plats i ett parti som Fidesz för personer som betraktar hela grupper av människor som djur". Även Fidesz europaparlamentariker Tamás Deutsch har tagit avstånd från Bayer. Han har kallat artikeln för skamlig, rapporterar Der Spiegel.

Kritiker är dock skeptiska och kräver att även premiärminister Victor Orbán distanserar sig från Bayer. Politiska experter i Ungern menar att Fidesz talar med dubbla tungor.

"Å ena sidan tar de avstånd från högerextremism för att inte skada sitt rykte internationellt, men å andra sidan så hyllar Fidesz antisemitiska författare från andra världskriget, som Albert Wass och Jósef Nyíro och ventilerar högerextrema åsikter i regimvänliga tidningar", skriver historiken Kristián Ungváry, rapporterar Der Spiegel.

Vinnaren av Nobels fredspris, författaren och överlevaren av Förintelsen Elie Wiesel lämnade i juni förra året tillbaka sin ungerska hedersutmärkelse i protest mot att Ungerns talman i parlamentet, Laszlo Kövér, tillsammans med flera regeringsföreträdare deltagit i en minnesceremoni för författaren Jozef Nyiro. Han satt i regeringen för den fascistiska pilkorsrörelsen som kom till makten 1944.

Författaren Gyorgy Dalos säger till Der Spiegel att Fidesz vill attrahera högerextrema väljare och kommer att fortsätta att försöka locka dem med en hårdför retorik.

Det är inte bara Zsolt Bayer som utnyttjat det uppmärksammade barbråket. Det högerextrema partiet Jobbik höll i helgen en antiromsk demonstration i Szigethalom där bråket inträffade. Reuters rapporterar att företrädare för Jobbik sa att romer inte kan leva i samexistens i Ungern.