Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det fanns personal att tillgå om den bedömningen hade gjorts av personalen på länskommunikationscentralen, säger Per Stihl, närpolischef i Eslöv, till Sveriges radio Malmö.

Mötet flyttades

Det var i söndags som Sverigedemokraternas Syd-distrikt organiserade en intern utbildningshelg för partiets fullmäktigeledamöter. Mötet skulle ursprungligen ha varit i Höör, men flyttades till Eslövs medborgarhus när uppgifter om att demonstranter var på väg nådde polisen.

Polisens länskommunikationscentral gjorde då, enligt Per Stihl, bedömningen att det inte längre fanns någon större hotbild mötet. De fyra polismän som avsatts för att bevaka mötet i Höör minskades till två efter flytten till Eslöv.

SD kritiserar polisen

Men vänsterextrema grupper lyckades lokalisera den nya mötesplatsen och tog tåget till Eslöv. Där trängde aktivister in i medborgarhuset, slog sönder fönsterrutor och gick till angrepp mot enskilda sverigedemokrater. Partisekreteraren Björn Söder fick föras till sjukhus sedan han klämt armen i en dörr som slagits igen av motdemonstranter. Även bilar som stod parkerade utanför mötet vandaliserades.

- Polisens insats är under all kritik. Vi ändrade plats för mötet i sista stund just på grund av hotbilden så det övergår mitt förstånd hur
vakthavande befäl kan påstå att det inte existerade någon hotbild mot mötet, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Karlsson.

"Använd tjänstevapnen!"

Men enskilda sverigedemokrater är skarpare i sin kritik. Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Varberg, Erik Hellsborn, kräver hårdare tag på sin internet-blogg under rubriken "Behovet av polisbrutalitet".

"Polisens insatser var förståss [sic!] lika mjäkiga som vi blivit vana vid", skriver Erik Hellsborn och fortsätter: "Strategin är fel och nog tusan finns det andra alternativ. Poliser är ju utrustade med tjänstepistoler, använd dem! Jag ser inget moraliskt dilemma."

Ämnen i artikeln