Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är väldigt beklagligt att man försöker splittra på det här sättet, säger pressekreterare Martin Kinnunen om SDU:s debattartikel.

Expressen publicerade i tisdags en film som visar hur Erik Almqvist kallar folk för "babbe", "blatte-lover" och "hora". Filmen visar dessutom Almqvist säga till Soran Ismail att han inte hör hemma i "mitt land" och hur Almqvist varnade "antisvenskar" för Sverigedemokraternas inträde i riksdagen. Efter avslöjandet uppmanade Åkesson Almqvist att säga upp sig från sina politiska uppdrag. Åkessons uppmaning kritiserades av SDU i en debattartikel i Dagens Nyheter som undertecknats av ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne. De skrev bland annat att Åkesson faller för ett mediedrev och inte agerar ansvarsfullt.

Debattartikeln har fördömts av moderpartiet.

– Jag kan bara säga att vi varit mycket tydliga med att debattartikeln var beklaglig. Vi borde fått reda på artikeln i förhand. Dessutom är det beklagligt att artikeln publicerades när partiet är under stor press och när vi har ett starkt stöd internt, säger Kinnunen.

Enligt källor till TT är nu Gustav Kasselstrands anställning på riksdagskansliet hotad pågrund av debattartikeln. Det är uppgifter som Kinnuen inte dementerar.

– Anställningsförhållandena för våra tjänstemän är alltid en fråga. Det har inte tagits några beslut om några tjänstemän det kan jag säga. Ingen har varslats om uppsägning.

Artikeln kommer alltså inte påverka Kasselstrands jobb?

– Det vill jag inte uttala mig om.

– Vi kan kommentera SDU:s utspel. Vi kan inte uttala oss om hans tjänst som politisksekreterare. Men det är en speciell situation för det finns inga andra partier som har sitt ungdomsförbunds ordförande som tjänsteman, fortsätter Kinnunen.

Eftersom det är en speciell situation som du säger, då hintar du väl om att man måste se över det?

– Alla olika bedömare och aktörer får spekulera bäst de vill.

På frågan om Sverigedemokraterna inte tar sitt ungdomsförbund på allvar utan bara avfärdar ungdomsförbundets kritik, svarar Kinnunen:

– Vi tycker kritiken är felaktig. Vad vi vet var det inget samlat grepp från hela ungdomsförbundet.

SDU:s ordförande och vice ordföranden representerar väl hela förbundet. Det kan jämföras med en debattartikel från Jimmie Åkesson.

– Jo, visst det är ledningen för förbundet, den saken är ju klar.

Debattartikeln i onsdags är inte den första från ungdomsförbundet som lett till kritik från partiet. Förra gången det hände sparkades Willam Hahne från sin tjänst som pressekreterare för moderpartiet.

Expo Idag har under dagen sökt både Gustav Kasselstrand och William Hahne för en kommentar.

Ämnen i artikeln