Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mitt i Sverigedemokraternas kris går Sverigedemokratisk ungdom till angrepp mot Jimmie Åkesson. I en debattartikel som publicerades på Dagens Nyheter på torsdagen, skrev ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne att partiet borde sluta upp kring riksdagsledamoten Erik Almqvist. På uppmaning från Åkesson lämnade Almqvist på onsdagen alla sina uppdrag för partiet. Han behåller dock sin riksdagsplatsen

SDU skriver att Sverigedemokraternas framgångar berott på långsiktigt arbete och att partiet aldrig nått någon framgång "genom repressiva metoder mot dess egna företrädare, utan genom en kamratlig lojalitet som varit så stark att media hittills huggit i sten i sina ständiga försök att splittra oss".

Jimmie Åkesson får kritik för att inte ha kunnat stå emot ett mediedrev. Ungdomsförbundet menar att partiet ska stå i "slutna led och inte i öppen splittring".

"Vi måste vara så pass modiga och självsäkra att vi ställer oss bakom de människor som lagt ner själ och hjärta i partiet och fört det framåt till den position det befinner sig i dag. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå", skriver ungdomsförbundet i sin debattartikel.

Gustav Kasselstrand vill inte svara på om kritiken även gäller moderpartiets så kallade nolltolerans mot rasism.

– All jag vill säga om det här har jag skrivit i vår debattartikel, säger Gustav Kasselstrand till Expo Idag.

Sverigedemokratisk ungdom har tidigare varit i öppen konflikt med moderpartiet. När Gustav Kasselstrand valdes om som ordförande för ungdomsförbundet 2012 sa han till Expo Idag:

– Vi äger rätten att vara självständiga och nu har vi fått svart på vitt att ungdomsförbundet sluter upp kring den väg vi gett oss in på.

Uttalandet ska ses i ljuset av en långtgående konflikt med moderpartiet efter att framträdande sverigedemokrater gått i taket efter en debattartikel där SDU kritiserade Sverigedemokraternas proisraeliska hållning i Israel och Palestina konflikten. Konflikten gick så långt så att partiledningen försökte ersätta Kasselstrand som ordförande i valet 2012. Kasselstrand, utmanades av Paula Bieler, vars främsta kritik var just att Kasselstrand utmanade moderpartiet. Kasselstrand gick dock med god marginal vinnande ur ordförandestriden.

Den 7 november uppmärksammade Kasselstrand debattartikeln på sin ordförandeblogg. Han skrev att han "självklart inte ångrar publiceringen" och "Det är fortfarande den viktigaste debattartikel jag skrivit, och tveklöst den mest uppmärksammade debattartikeln i ungdomsförbundets historia."

Gustav Kasselstrand skrev även att ett motiv med artikeln var att profilera ungdomsförbundet som självständigt.

På torsdagen tog alltså ungdomsförbundet återigen ställning mot partiledningen. Sist det skedde jublade bland annat sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg, Patrik Ehn som betraktas tillhöra den så kallade bunkerfalangen i partiet.

"Bunkerfalangen" utgörs av de som stöttade den tidigare partiledaren Mikael Jansson som mot sin vilja avsattes på partiets riksårsmöte för sju år sedan då Jimmie Åkesson från "Skånefalangen" valdes till ny SD-ledare med god marginal. Skiljelinjerna mellan de två falangerna har alltid varit diffusa. Det är ingen överdrift att påstå att konflikten till stor del har handlat om vilka inom partiet som står nära varandra. Bunkerfalangen har även varit kritisk till Sverigedemokraternas fokus på islam. Något som Gustav Kasselstrand illustrerade på sin ordförandeblogg när han skrev om debattartikeln som kritiserade moderpartiets hållning i Israel- och Palestinakonflikten:

"Artikeln var lika mycket ett ställningstagande för nationalismen som det var ett ställningstagande mot perifera counterjihadister som aldrig varit nationalister eller socialkonservativa i någon mening. Jag hoppas att våra väljare ser att den så kallade counterjihad-rörelsen inte arbetar för samma sak som oss seriösa invandringskritiker. Framtiden tillhör den sunda nationalismen, och definitivt inte några 'contra'-rörelser…".

Expo Idag har inte lyckats nå Patrik Ehn eller Sverigedemokraternas tidigare partiledare, riksdagsledamoten Mikael Jansson för en kommentar om hur de ser på ungdomsförbundets kritik mot Åkesson.