Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Berit Andnor, ordförande för KU, och Per Bill, vice ordförande, föreslår att KU utvärderar det kommunala partistödet.

- Vi i KU kommer att göra en uppföljning och utvärdering kring hur partistödet har använts och utifrån den utredningen göra en bedömning om syftet med lagstiftningen följts, säger Berit Andnor, ordförande i KU, till Expo

I kommunallagen, där kommunalt partistöd regleras, står det ingenting om hur partistödet ska användas. I motiven står det dock att partistödet uteslutande avser den partiverksamhet som är knuten till kommun eller landsting. Enligt tidningsuppgifter kan Sverigedemokraterna ha använt det kommunala partistödet på ett otillåtet sätt.

- Sverigedemokraterna har själva sagt i diverse intervjuer att de använt det kommunala partistödet för centrala ändamål. Det är inte syftet med partistödet, säger Berit Andnor.

Berit Andnor säger att även andra partier än Sverigedemokraterna kan ha använt partistödet fel. Hon nämner att det bland annat tidigare fanns diskussioner om Ny demokratis hantering av partistödet.

- Om det visar sig att partistödet använts på ett sätt som inte var avsett, så finns det anledning att titta över lagstiftningen, säger Berit Andnor.

Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund vill inte kommentera uppgifterna om partiets hantering av det kommunala partistödet.

Ämnen i artikeln