Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Ordvalet är olyckligt. Kuggnäs klubb tar avstånd från nazism och släpper överhuvudtaget inte in politiska band, säger Hasse, talesman för klubben.

- Till årets Eddie Meduzafesival är ett tiotal band inbjudna. Det är rockabilly och lokala Nyköpingsband och allt möjligt, men media har endast lyft fram två av banden, säger Hasse.

Det är framför allt Ultima Thule som hamnat i rampljuset. Bandet startade på 1980-talet och uppträdde i flera år som något av husband för Sverigedemokraterna före det kommersiella genombrottet 1993. Ultima Thule banade därigenom väg för ett stort antal grova vit makt-band och blev också ett favoritband inom den "nationella" rörelsen, men har sedan dess tagit avstånd från nazism.

Ett annat band är Heroes, som är en sentida inkarnation till nazibandet Dirlewanger och tidigare också gick under namnet Heroes in the Snow. I mitten av 1990-talet gav bandet ut skivor på nazistföretaget Ragnarock Records i Helsingborg, som är ett av de viktigaste vit makt-företagen i Skandinavien.

- Vi släpper inte in nazister och rasister på Kuggnäs, säger Hasse. Vi i klubben tar verkligen avstånd från nazism. Vi menar att Ultima Thule också har tagit avstånd från nazism och vi känner grabbarna i bandet.

- Det här är inte en politisk festival. Vi hyllar Eddie Meduza som är raggar-rockens kung.

Inom kommunen finns en utbredd oro för att Kuggnäsfestivalen också ska locka människor med nazistsympatier och frågan diskuteras just nu i lokala massmedia. Det farliga är just svansen av människor från hela landet som den här sortens nationella band drar till sig, säger Åke Jansson på Brottsförebyggande Rådet till Södermanlands Nyheter.

Från kommunens sida är man också irriterade på att Kuggnäs inte ansökt om utskänkningstillstånd för alkohol eller tillstånd att arrangera en stärre sammankomt. Myndigheterna beräknar att dygt 1000 människor kan komma till fesivalen.