Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Fadäs betyder ett klantigt misstag och i det här fallet handlar det bara om hudfärgen på min dotters man. Det är dessutom så att de artiklar som fanns på nätet om detta och som Gamov hänvisade till skrev rätt ut 'Sahlins dotter gifter sig med en neger'. Det är den typ av artiklar som Gamov är nöjd med, säger Mona Sahlin till Expo Idag.

För ett par veckor sedan avslöjade Expo Idag och Expressen att Pavel Gamov 2009 i mejl till Nationell Idags dåvarande chefredaktör Vavra Suk ondgjorde sig över att Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlins dotter skulle gifta sig med en mörkhyad man. Han kallade äktenskapet för en "fadäs". Gamov har även till Suk skickat en högerextrem länk med en artikel om giftermålet. I mejlkorrenspondens framgick dessutom att Gamov haft kontakt med Nationaldemokraterna

I valet 2010 kandiderade Pavel Gamov för Sverigedemokraterna till riksdagen. I en intervju från samma år i Fria Tidningar sa Gamov att han varit aktiv i Sverigedemokraterna sedan 2008. Därmed hade han kontakt med Nationaldemokraterna samtidigt som han var engagerad i Sverigedemokraterna. Trots det har Sverigedemokraterna beslutat att Gamov ska tillåtas att kandidera för partiet i höstens riksdagsval. Gamov kan även fortsätta som distriktsordförande i Uppland och sitta kvar som suppleant i partistyrelsen. Till Expo idag hävdar Kinnunen att Pavel Gamov i sin politiska gärning inte avvikit från partiets linje.

– Vi kan bara konstatera att han i partiet inte gett uttryck för några åsikter som skapar ett trovärdighetsproblem. De här dåliga kontakterna till Nationaldemokraterna ligger långt tillbaka i tiden, då han var politiskt sökande, säger Kinnunen

Är det trovärdigt att hävda att man var politiskt vilsen knappt ett år innan man ställer upp till riksdagsval?

– Vi tycker att hans förklaring är rimlig, att han befann sig i ett tillstånd då han sökte efter ett politiskt alternativ och där han sökte i olika partier. Han visste inte riktigt vad han tyckte vid den tidpunkten.

Vad är acceptabelt inom Sverigedemokraterna? Kan man ge uttryck för att Mona Sahlins dotters giftermål är en fadäs på grund av någons hudfärg och trots det få viktiga uppdrag i partiet?

– Vad har han uttryckt rent konkret? Det beror på hur man tolkar det som han skrev i mejlet. Man kan tolka det som att han ser det här giftermålet som ett problem. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Den förklaring han gett till oss är att han inte ser något problem med giftermålet.

Hur ska man tolka det han skrivit menar du då?

– Nu har han inte kunnat förklara det. Han säger att han inte minns varför han skrev detta för flera år sedan. Det är inte uppenbart hur man exakt ska tolka detta utifrån vilka värderingar han hade när han skrev mejlet. Det hade varit en skillnad om han gett uttryck för att han är motståndare till alla relationer mellan människor med olika hudfärger. Då hade det här förmodligen hamnat i en annan dager.

Mona Sahlin säger att Sverigedemokraternas reaktion på Pavel Gamovs kontakter och mejlväxling med Nationaldemokraterna visar på flera saker.

– Det här bekräftar banden mellan de djupt högerextrema som SD ofta påstår inte finns. Rasismen är så vanlig i SD att de inte tycker att Gamov uttryckte en extrem åsikt, utan att den är allmängiltig, som den också är hos många sverigedemokrater. Ska man agera mot det här måste man agera mot väldigt många och det är man inte intresserad av. Den här typen av rasistiskt tänkande är normaliserat inom Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln