Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kvällen den 27 januari i Gnesta tog sig en 40-årig kvinna in på ett område för ensamkommande ungdomar. Enligt vad som framgår av filmupptagningar, som personal på plats tog med sina mobiler, uppträdde hon aggressivt och skrek rasistiska tillmälen och "sieg heil".

Vid tillfället välte hon soptunnor och hotade även med att slå sönder bilar som stod på gården. Hon ska även ha släppt sina hundar och enligt personalen samtidigt sagt ”ta honom, ta honom”.

Av vad som framkommer i förhör med vittnen ska de boende ha blivit rädda och upprörda över kvinnans beteende.

Minns inte

Kvinnan medger att hon tagit sig in på området men förnekar att hon uttryckt sig rasistiskt. När hon informeras om att händelsen filmats av personal uppger hon att hon inte minns vad hon sagt.

Enligt filmupptagningen hörs hon bland annat säga ”era äckliga svartskallar”.

Enligt vittnen till händelsen var kvinnan vid tillfället berusad. Hon uppger själv i förhör att någon från boendet vid ett tidigare tillfälle ska ha attackerat henne, vilket hon menar är anledningen till att hon var arg.

Sexuellt trakasserat boende

Enligt vad de boende berättat för personalen så har den 40-åriga kvinnan även tidigare uppträtt aggressivt och bland annat bussat sina hundar på dem.

Personal berättar även för polisen att kvinnan sedan tidigare även är känd för dem och att hon sexuellt ska ha trakasserat de boende. I samband med det ska hon blivit upprörd över att de inte ville ha sex med henne.

Det finns dock ingen polisanmälan rörande dessa incidenter. 

Skyddstillsyn

Kvinnan dömdes i september av Nyköpings tingsrätt för hemfridsbrott, men friades för åtalet rörande hets mot folkgrupp. Domen överklagades och Svea hovrätt dömde i december kvinnan för båda brotten.

40-åringen är sedan tidigare straffad vid ett flertal tillfällen och rätten gör bedömningen att en tidigare utdömd skyddstillsyn ska gälla även för händelsen vid boendet.

Ämnen i artikeln