Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på kvällen den 5 november som fem medlemmar i Ung Vänster attackerades av en grupp meningsmotståndare under en affischeringsrunda i stadsdelen Berga i Linköping.

Affischerade inför Kristallnatten

Ungdomarna affischerade inför en demonstration till minne av Kristallnatten som skulle äga rum några dagar senare. Gänget kom fram och skrek "vad fan gör ni här", "här kommer de djävlarna", "Det här är fel ställe att vara på" och "vad fan gör ni i Berga", för att därefter springa rakt emot ungdomarna.

En 17-åring fick ett knytnävsslag i ansiktet, knuffades omkull och fick ta emot sparkar mot ryggen och sidan av en person som senare vid en fotokonfrontation på polisstationen pekas ut som Anders Lagerström.
En 18-åring beskrev hur tre män springer mot honom, hur han blir sprayad med tårgas eller liknande i ansiktet och sedan får en smäll mot bröstet.
Anders Lagerström och en 23-årig man från Linköping greps vid Berga kyrka strax efter händelsen.

Pekades ut av vittnen

Under rättegången pekade en av de misshandlade ungdomarna ut Anders Lagerström, medan en annan av ungdomarna drog slutsatsen att det måsta vara Lagerström eftersom denne hade ljusa kläder på sig vid tillfället.

Anders Lagerström berättade under rättegången att han hade spelat poker med några vänner när en vän kom in i lägenheten och sa att flera personer höll på att sätta upp affischer på gården i närheten. Eftersom han tidigare har blivit utsatt för en affischeringskampanj där han hängts ut med namn och bild ville han kontrollera vad som pågick. Det var inte tal om att ge någon stryk, sa Anders Lagerström till rätten.
Han uppger att han kom fram till affischerarna sista av alla och att det då redan var en del tumult. Flera personer skrek. Men själv ska Lagerström inte ha gjort något. Han vet inte varför de båda vittnena pekar ut honom. Antingen har de misstagit sig eller så försöker de sätta dit honom, uppgav han.

Utrymme för misstag

Någon anledning för de båda ungdomarna att ”falskeligen beskylla” nazistförläggaren för brott har inte förekommit, enligt tingsrätten som menar att det finns utrymme för att vittnena misstagit sig. Attacken skedde nattetid, det var mörkt och regnigt på platsen. Vittnesuppgifterna måste därför bedömas med försiktighet, enligt tingsrätten och mot Anders Lagerströms nekande kan det inte anses styrkt att han deltagit för misshandeln.

Tingsrätten konstaterar också att bara det faktum att Anders Lagerström har befunnit sig på platsen inte ensamt kan innebära att han ensamt har ansvar för vad som skedde vid misshandeln.

Ämnen i artikeln