Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på kvällen den 5 november förra året som fem medlemmar i vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, attackerades av en grupp på 5-6 meningsmotståndare under en affischeringsrunda i stadsdelen Berga i Linköping.

Ungdomarna satte upp affischer om en demonstration till minne av Kristallnatten när gänget kom fram och skrek "vad fan gör ni här", "här kommer de djävlarna", "Det här är fel ställe att vara på" och "vad fan gör ni i Berga".
Därefter springer gänget mot vänsterungdomarna.

Sparkades liggande

En 17-åring fick ett knytnävsslag i ansiktet, knuffades omkull och fick därefter på marken ta emot sparkar mot ryggen och sidan av en person som senare vid en fotokonfrontation på polisstationen pekas ut som Anders Lagerström.
En 18-åring beskriver hur tre män springer mot honom, hur han blir sprayad med tårgas eller liknande i ansiktet och sedan får en smäll mot bröstet.
Anders Lagerstrom och en 23-årig man från Linköping greps vid Berga kyrka strax efter händelsen.

Var på plats

Anders Lagerström har erkänt att han var på platsen, men ensam. Han berättar i förhör att han åkte till stadsdelen för att ta en promenad i området. Han såg då två personer, "bortskämda snorungar som precis fått sin veckopeng", som kletade upp affischer.

- Vi skulle gå fram och säga till dem, säger Lagerström till förhörsledaren.
Men när förhörsledaren frågar honom vilka vi, ändrar han sig och svarar att han sagt fel, han menade jag. Han var inte i sällskap med någon utan helt själv.

Anders Lagerström har erkänt att han bevittnade misshandeln, men säger att det var någon annan, en för honom helt okänd person, som slog vänsteraktivisterna.

– Jag har inte slagit någon på flera år. Varför börja nu?, säger Anders Lagerström till polisen.

Polisen har fem vittnen till händelsen förutom de två misshandlade ungdomarna.

Frontfigur inom svensk nazism

Nordiska förlaget är det numera nedlagda Vit makt-bolaget Nordlands efterföljare. Förlaget är Skandinaviens i särklass största distributör av Vit makt-musik, högerextrem propaganda och litteratur.

Förlaget drivs som en enskild firma i den nu åtalade Anders Lagerströms ägo. Anders Lagerström var tidigare medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom som under några år också drev han Nordland från en källarlokal i Linköping.

Bildade eget

Vid en splittring inom Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom gick Anders Lagerström 2001 med flera kända nazister in i nybildade Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU. Nordiska förlaget startades kort därpå som ett Nationaldemokraterna närstående, men dock fristående förlag.

Under år 2004 bröt nätverket kring Nordiska förlaget med Nationaldemokraterna och bildade istället den nazistiska organisationen Nordiska förbundet som arbetar för en mer långsiktig radikal förändring av det svenska samhället. Nordiska förbundet är starkt influerat av den amerikanska nazistorganisationen National alliance och beskriver sig också utomlands som Nordic alliance.

Vinsten från Nordiska förlaget pumpas in i Nordiska förbundets starkt rasistiska och antisemitiska tidningar Folkets nyheter och Nordisk frihet. Anders Lagerström är också ansvarig utgivare för Nordisk frihet.