Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med bara sju månader kvar till valet lämnar den sverigedemokratiska politikern Anker Iskov Christensen med omedelbar verkan sina politiska uppdrag.

Christensen hoppar av efter att han placerats på vad han uppfattar som icke valbar plats på vallistorna till kommunfullmäktige i Vetlanda. Han säger i en intervju i Vetlanda-Posten att han gärna fortsatt och att beslutet att lämna ska ses som en markering.
— Det hade jag gjort om jag bara fått förtroendet. Men det har jag inte fått. Då tycker jag att de kan få hålla på och leka själva.

"Dags att bli pensionär"
Anker Iskov Christensen är tillsammans med ytterligare en person den som suttit längst för partiet i Vetlanda kommunfullmäktige. Han väckte uppmärksamhet när han 2012 försvarade de SD-politiker som Expressen avslöjade i järnrörsskandalen. Expressens granskning visade hur de tre SD-politikerna attackerade flera personer med sexistiska och rasistiska tillmälen under en sen utekväll i Stockholm.

I en intervju med bloggen Inte rasist men... menade Christensen att man trots allt var tvungen att ta hänsyn till att hans partikamrater "inte var helt nyktra".

Nu ser han slutet på sin politiska karriär.
— Det är kanske dags att bli pensionär, kommenterar den 86-årige Anker Iskov Christensen sitt beslut.

Expo rapporterade tidigare i veckan om strider i Sölvesborg, där elva av tretton ledamöter lämnar Sverigedemokraternas styrelse efter missnöje med att Louise Erixon - som också är Jimmie Åkesons sambo - hamnat i topp på listan.