Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Er politik är vidrig, sa han.

Partiledardebatten i riksdagen handlade framför allt om riksdagspartiernas budgetar. Då Jimmie Åkesson höll sitt anförande koncentrerade han sig på invandringen. En fråga som han menar att han inte fokuserat på i tidigare partiledaredebatter.

– Nu är det dags att lyfta den stora ödesfråga som Sverige står inför det vill säga invandringsfrågan, sa Åkesson.

Talet kom helt att handla om partiets syn på invandrare och invandringen. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och Lars Ohly tog replik.

– Sverigedemokraterna avskyr att människor kommer till Sverige, framförallt när fel människor kommer. De gör skillnad på folk och folk, sa Ohly

Ohly tog också ställning mot Sverigedemokraternas anhörighetsinvandringspolitik. Han menade att Sverigedemokraterna förbjuder människor att bo kvar i Sverige om de blir kära i människor som kommer från "fel länder".

Hägglund fördömde Jimmie Åkessons människosyn och tog upp de personer som skulle drabbas om Sverigedemokraterna genomförde sin politik.

– Det kunde handlat om du och jag och våra barn och det är precis vad det handlar om.

Jimmie Åkesson begärde replik på samtliga partiledares anföranden förutom Lars Ohlys och Göran Hägglunds. Till de borgliga partierna ställde han frågor rörande Euron vilken han beskrev som en skuldunion.

Han gav Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt en pik för att han inte ställde upp i partiledaredebatten förra veckan i Agenda. Åkesson öppnade även upp för att samarbeta med partiet kring frågor som Åkesson menar att de har gemensamma.

– Du står på en grund som inte bygger på allas lika värde, därför har jag det svårt för att inte säga omöjligt att samarbeta med dig, svarade Juholt på inviten.

Ämnen i artikeln