Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Århundraden av svensk kolonialisering av Sápmi gjorde att samerna blev av med sina marker. Under det tidiga 1900-talet började man organisera sig.

En stor del av sitt liv var feministen Elsa Laula en framstående aktivist som slogs för samernas medborgerliga rättigheter mot diskrimineringen.

Hon föddes i Tärnaby 1887. Pappa var norsk renägare och mamma svensk medborgare. Elsa Laula upptäckte att svenska barn fick en betydligt bättre utbildning än samiska.

Att utbilda sig vidare var mycket ovanligt för kvinnor på den tiden och då särskilt bland de samiska. Elsa Laula utbildade sig trots det till barnmorska, flyttade till Stockholm och bildade 1904 Lapparnes centralförbund, den första samiska riksorganisationen.

Hon ville se en starkare organisering och under sitt öppnande av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917 inledde hon med orden:

”Den nation som inte försöker att följa med i utvecklingene går under. Och det är nu en gång för alla på det sättet att små nationer som vår, ofta får stå tillbaka för andra storanationer. Själva hava vi största delen av skulden att vår nation inte har kommit längre än den har. Vi har inte stått tillsammans. Vi har aldrig försökt att handla som ett folk. Idag försöker vi för första gången att binda samman de norska och svenska samerna.”

Texten publicerades första gången i #2 2022 av tidskriften Expo. Som prenumerant har du tillgång till alla tidigare nummer av tidsriften Expo. Teckna en prenumeration, 4 nummer för 360 kronor.

Ämnen i artikeln