Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– En förenad nationaliströrelse är det enda som kan rädda självständigheten för Europas nationer, hävdade Le Pen.

Jean-Marie Le Pens tal väckte jubel bland de drygt 3 000 åhörarna vid MIEP-mötet. MIEP utmärkte sig i folkomröstningen om ett medlemskap i EU tidigare i år genom en oförsonlig nej-linje. Partiet fick stöd av Le Pen som hävdade att Ungern skulle förlora sitt nationella oberoende om landet anslöt sig till EU.

MIEP är ett av de mest extrema nationella partierna i Ungern. Partiledaren Istvan Csurka tar formellt avstånd från rasism och antisemitism, men partiorganet Magyar Forum har gång på gång ertappats med att publicera diverse antijudiska konspirationsteorier och rasistiska inlägg mot roma.

Artiklar i partiorganet hävdar att Ungern styrs av en ”främmande elit” och att ”globala krafter” försöker ”förslava ungrarna under den västerländska finansoligrakin”, samt att utländska element ”styr massmedia”.

Antijudiska konspirationteorier spelar en framträdande roll i propagandan. 1997 hävdade Magyar Forum att världen styrs av ett antal ”judiska centra”. Enligt Istvan Csurka förbereder judarna även en rent militär ockupation av Ungern; denna plan ska sättas i verket som ”Plan B” – ett alternativ i händelse av att judarna förlorar Israel.

På offentliga möten har Csurka också hävdat att ”blodsspillan är acceptabel” när det handlar om att försvara Ungern och att om den utländska invasionen tillåts fortsätta så kommer Ungern snart att befolkas av ”judar, ryssar och zigenare”. MIEP har bland annat sålt en ungersk upplaga av Hitlers Main Kampf vid partimöten.


Sverigedemokraterna hade på 1990-talet goda kontakter med MIEP inom ramen för samarbetet i Le Pens ”international” Euro-Nat. 1997 åkte SD-Kurirens dåvarande chefredaktör Torbjörn Kastell till Finland för en kransnedläggelse tillsammans med representanter för MIEP. Så sent som 1999 framhölls MIEP som ett broderparti på SD:s hemsida på internet. Kort därefter blev det inopportunt att ha förbindelser med vulgära antisemitiska partier och idag påstår företrädare för SD att de aldrig hört talas om MIEP.