Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– De riksdagsledamöter som inte vill ge Sverigedemokraterna aktivt stöd får den möjligheten i en sluten omröstning, sa vänsterpartiets gruppledare Hans Linde när han begärde omröstningen angående Björn Söder som andre vice talman.

Björn Söder tilldelades posten som andre vice talman eftersom det i Sverige finns en praxis om att det tredje största partiet ska få det uppdraget. Samtliga riksdagspartierna ställde sig bakom praxisen, förutom Vänsterpartiet. Socialdemokraterna ställde sig bakom en Vänsterpartiets begäran av en sluten omröstning. Eftersom ingen motkandidat till Björn Söder fanns var alternativet att antingen rösta blankt eller på Söder i tre röstomgångar.

I första omgången röstade 53 av 344 närvarande ledamöter för Söder. Eftersom Söder inte fick majoritet blev det omröstning. Vid andra röstningen röstade 51 ledamöter för Söder. Först vid den tredje omröstningen valdes Björn Söder som enda kandidat då den som fått flest röster väljs. Vid den sista omröstningen röstade 52 ledamöter för Söder.

Jonas Sjöstedt (V) sa till TT inför omröstningen att han ansåg att Björn Söder är olämplig som talman.

– Det är en person som utmärkt sig genom en rad homofobiska och rasistiska uttalanden tidigare. Jag tycker att det är direkt olämpligt att ha en sådan talman.

Björn Söder har uppmärksammats för muslimhat, antiziganism och homofobi. Efter att Ekot 2012 avslöjat att 22 av 64 bensinmackar nekat romer att hyra bil samtidigt som Ekots reportrar utan problem kunde hyra bilar skrev Söder på Facebook.

"Enligt en granskning av SR nekas zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? Istället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering."

I Almedalen 2011 hävdade Söder att "Islam är det största hotet mot västerlandet". Under valrörelsen 2010 sa Björn Söder till Smålandsposten:

"Alla muslimer är förstås inte fundamentalister, men de som inte är det protesterar ju inte. Precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas" Och "Det är en ödesfråga för framtiden. Stoppar vi inte utbredningen av islam kommer muslimerna att ta över, och det kommer att gå fort"

I SD:Kuriren skrev Söder 2007 om Pride festivalen i Stockholm:

"Vad är det som säger att normaliseringen slutar med att hbt-personer normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag eller pedofili. Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig vara det."

Som första talman i riksdagen valdes Urban Ahlin (S) som andre talman valdes Tobias Billström (M) Tredje vice talman blir Miljöpartiets Esabelle Dingizian (MP).

På måndagen valde även partierna sina gruppledare i riksdagen. Sverigedemokraterna ersätter Björn Söder som gruppledare med Mattias Karlsson.

Ämnen i artikeln