Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fotografierna på Gyllene gryning-anhängare som beväpnade gör Hitlerhälsning har hittats i Giorgos Patelis dator. Han är ledare för en partiavdelning i Aten och har kopplats till mordet förra året på den antifascistiska musikern Pavlos Fyssas, rapporterar Ekathimerini.

På bilderna syns Patelis beväpnad med en Kalashnikov. Andra partianhängare är bland annat beväpnade med automatkarbiner och pistoler. Polisen har inte bekräftat om vapnen är äkta eller inte. Bilderna misstänks vara tagna i samband med ett träningsläger som Gyllene gryning anordnat. På fotografier i Patelis dator syns även barn göra Hitlerhälsningar.

Bilderna används som en del i den brottsutredning mot partiet som pågår om det är en kriminell organisation. Sex parlamentsledamöter sitter häktade. Bland dem partiledaren Nikos Mihaloliakos som häktades i september förra året.

Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsamma och rasistiska hatbrott i Grekland, bland annat mord. Även politiska motståndare har varit mål för aktivister i det grekiska nazistpartiet.

Svenska nazister har flera gånger uttryckt sin beundran för Gyllene gryning. På minnesdagen av Novemberpogromen, Kristallnatten förra året anordnande Svenska motståndsrörelsen en stöddemonstration i Stockholm för partiet. Även nazistiska Svenskarnas parti har visat sitt stöd för Gyllene gryning.