Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Panayiotis Iliopoulos och Giorgos Germenis, parlamentsledamöter från det nazistiska grekiska partiet Gyllene gryning, har nu häktats för att de enligt domstolskällor har gått med i och lett en kriminell organisation. De misstänks också för attacker mot invandrarbutiker i Aten-området, rapporterar TT.

Även en tredje parlamentsledamot i Gyllene gryning har tagits i förvar, enligt AFP.

Gyllene gryning och deras meningsfränder är ökända för att ge sig på invandrare och meningsmotståndare. Det var efter att en anhängare mördat den grekiska rapparen och antifacisten Pavlos Fyssas, som grekiska myndigheter inledde en utredning mot partiet. Det var även i samband med det som bland andra partiledaren, Nikos Michaloliakos, häktades. Ett vittne har uppgett att en av de som nu häktats, Germanis, roll i organisationen var att rekrytera och träna nya medlemmar, rapporterar Greek Reporter.

Det nazistiska partiet har på bara några år vuxit från att 2009 ha en halv procent av rösterna, till att i valet 2012 få så mycket som sju procent. Vilket har gjort de till ett av de största partierna i Grekland.

Partiet har varit en framgångssaga för Greklands nazister. Samtidigt som landet går igenom en ekonomisk kris vars konsekvenser varit allt mer ökade klyftor och en hög arbetslöshet, satsar nu Gyllene gryning på ett lyckat EU-val. Men myndigheterna och samhällets motreaktioner har upprört medlemmarna. På deras hemsida skriver partiet att "Gyllene Gryning är ett legitimt politiskt parti som tar sig an en uppriktig politisk kamp".

I oktober förra året röstade parlamentet med siffrorna 300-235, för att dra in Gyllene grynings partistöd, på grund av partiets brottsliga verksamhet. Beslutet innebar en förlust på cirka tio miljoner kronor.

Gyllene Gryning har 18 platser i parlamentet.