Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tre aktivister i Svenska motståndsrörelsen begärdes på onsdagen häktade misstänkta för våldsamt upplopp. En av dem är 29-åringen som leder Svenska motståndsrörelsen i Stockholm. Fram till förra året var han dessutom ansvarig utgivare för organisationens nätsajt. Han är dömd för flera brott.

I år har han dömts för brott mot knivlagen. 2011 gjorde han sig skyldig för hets mot folkgrupp. Samma år fälldes han för brott mot knivlagen. 2010 dömdes han för hets mot folkgrupp och förseelse mot ordningslagen.

2006 hittades en låda innehållande skjutvapen, ammunition och tårgas. Genom fingeravtryck kunde vapnen kopplas till 29-åringen och han dömdes av hovrätten till åtta månaders fängelse året därpå. Förutom vapengömman, dömdes han för misshandel. Men även före 2006 hade han dömts för bland annat hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

29-åringen var en av organisatörerna bakom Svenska motståndsrörelsens demonstration på Kristallnatten som hölls i Stockholm i år. Demonstrationen blev våldsam. På organisationens hemsida hyllar 29-åringen våldet och säger att Svenska motståndsrörelsen inledde alla konfrontationer och att de skedde på deras "villkor".

I Kärrtorp attackerade ett 30-tal nazister en antinazistisk manifestation i söndags. Den 29-årige ledaren syns i täten i den våldsamma attacken. Hans aktivistkår bestod främst av yngre personer. Trots den låga åldern har flera av dem dömts upprepade gånger, ofta för brott mot knivlagen. En av de som deltog i attacken i Kärrtorp har tidigare figurerat i och satt häktad i mordutredningen kring Joakim Karlsson som knivmördades i Vallentuna förra året. En aktivist i Svenska motståndsrörelsen dömdes också för mordet, medan en aktivist som är misstänkt för delaktighet i mordet är på rymmen.

Svenska motståndsrörelsen uppmanar sina aktivister att bära kniv. I partiets interna material kan man läsa:

"Koncentrera dig på att övervinna din rädsla, så att du blir först med våldsanvändningen och använder våldet fullt ut. Slå först och slå med full kraft (…) Gå på hårt och fortsätt bruka våld mot din motståndare tills du är säker på att han är oskadliggjord. Antingen genom att du orsakat honom så stor fysisk skada att han inte är i skick att fortsätta striden, eller genom att han blivit uppenbart skräckslagen för dig."

I Stockholms län har nazistorganisationen genomfört 68 aktiviteter 2013, enligt Expo Researchs preliminära siffror. Det handlar om olika former av propagandaspridning, men också manifestationer. Förra året var den siffran 48.