Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 21 september knivhöggs Joakim Karlsson i Vallentuna. Efter att han fallit till marken sparkade och stampade gärningsmännen honom i huvudet. Karlsson dog senare på sjukhus. Tre unga män är misstänkta för mordet. Två sitter sedan tidigare häktade. En 21 åring är fortfarande på fri fot. I jakten på 21-åringen har polisen gjort hembesök hos ledande nazister. Motivet bakom mordet är fortfarande oklart. Det är heller inte klart om de misstänkta mördarna varit medlemmar i Svenska motståndsrörelsen.

När de två männen som sitter häktade för flera andra våldsbrott greps hade de på sig flygblad från Svenska motståndsrörelsen. I förhör har en av de misstänkte personerna uppgett att han är nazist. Dessutom har vittnen i polisförhör uppgett att de misstänkta männen sagt att de är medlemmar i Svenska motståndsrörelsen. Enligt uppgifter från Efterlyst har även 21-åringen som ännu inte gripits kopplingar till nazistorganisationen.

Svenska motståndsrörelsen är sedan tidigare kända för att vara våldsama och organisationen har uppmanat sina medlemmar att bära kniv på deras manifestationer. I partiets interna material kan man läsa:

"Koncentrera dig på att övervinna din rädsla, så att du blir först med våldsanvändningen och använder våldet fullt ut. Slå först och slå med full kraft (…) Gå på hårt och fortsätt bruka våld mot din motståndare tills du är säker på att han är oskadliggjord. Antingen genom att du orsakat honom så stor fysisk skada att han inte är i skick att fortsätta striden, eller genom att han blivit uppenbart skräckslagen för dig."

Expo Idag har gått igenom ett antal av domarna mot aktivister i Svenska motståndsrörelsen. Bara de senaste två åren har tio personer dömts för vapenbrott eller innehav av farliga föremål. Aktivisterna har inte sällan dömts i samband med våldsbrott.

När aktivister från nazistorganisationens visiterades i samband med en festival i Piteå 2011 hade sex aktivister knivar på sig. En lokal ledare och ytterligare en person dömdes för brott mot knivlagen.

Tidskriften Expo granskade 2009 Svenska motståndsrörelsens aktivistkår. Granskningen visade att av 95 kartlagda personer hade 20 personer dömts för sammanlagt 43 våldsbrott. Tio personer hade dömts för 24 olika former av vapenbrott. 13 av dessa rörde brott mot knivlagen.