Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 21 september mördades Joakim Karlsson. Han knivhöggs i ryggen. När Karlsson låg blödande på marken stampade och sparkade gärningsmännen honom i huvudet. Karlsson fördes senare till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Tre män är misstänkta för mordet. En 18-åring och en 17-åring sitter sedan tidigare häktade misstänkta för flera hatbrott. Den tredje misstänkte, en 21-årig man är fortfarande på fri fot. Även han har kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, rapporterar Efterlyst.

18-åringen och 17-åringen greps den 29 september. När de greps hade de flygblad på sig från Svenska motståndsrörelsen. De båda hade gripits efter att de hamnat i en diskussion på en nattbuss i centrala Stockholm. När de misstänkta gärningsmännen lämnade bussen spärrade de dörrarna. De skrek "Sieg Heil" och "leve nationalsocialismen" och gjorde Hitlerhälsningar. För att sedan storma bussen beväpnade med knivar. 17-åringen gjorde utfall med kniven mot en av passagerarna men träffade inte. 18-åringen hotade resenärer på bussen med kniv. 17-åringen har i förhör inte velat uttala sig om han är medlem i den militanta organisationen, Svenska motståndsrörelsen, men säger att han är nationalsocialist. 18-åringen vill i polisförhör inte uttala sig om sin politiska åskådning.

Drygt en vecka tidigare misstänks 17-åringen och 18-åringen för att ha misshandlat en man på en fest. 17-åringen ska ha slagit en flaska i huvudet på mannen, måttat flera slag mot hans ansikte och slängt en spegel på honom och hållit en kniv mot hans hals. 18-åringen ska ha slagit mannen flera gånger i ansiktet

Uppdatering: Kammaråklagare Mikael Carlsson som åtalat 17-åringen och 18-åringen för händelsen på bussen och på festen säger till Expo Idag att bägge brotten kan kopplas till deras politiska övertygelse.

– Jag tycker att det i bägge fallen är en del som talar för att det har ett samband med deras uppfattningar. Det är så mycket som talar för det att jag har skrivit in det som en försvårande omständighet, säger Carlsson.

Carlsson säger att vid händelsen på bussen så är båda missänkta för hets mot folkgrupp då de gjorde Hitlerhälsningar.

– Polisen fotade även flygblad från Svenska motståndsrörelsen som de hade på sig. Jag vet inte närmare om organisationstillhörighet. Men de tycks sympatisera med Svenska motståndsrörelsen, säger Carlsson.

Vid den grova misshandeln på festen ska gärningsmännen kallat offret för en "röding".

– Den händelsen tycks också ha samband med ideologin och deras politiska uppfattningar.

Tidigare har 18-åringen och 17-åringen varit aktuella i en utredning gällande ytterligare ett hatbrott i centrala Stockholm. De båda var i en grupp som pekades ut efter en misshandel. Carlsson uppger att 17-åringen och 18-åringen greps av en vakt och att de misstänktes för hets mot folkgrupp och misshandel. Eftersom det inte gick att bevisa hur stor spridning uttalandena fått och den som misshandlats försvunnit från platsen så lades utredningen ner i brist på bevis.