Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Diane James plötsliga avgång har lett till oro inom partiet om vem som ska bli ny partiledare. Ryktena gör gällande att det verkställande utskottet är på väg att utse den gamle Tory politikern Neil Hamilton till interimistisk partiledare.

Det har fått den tidigare partiledaren Nigel Farage att meddela att partiets valkommission bekräftat att det är han som är interimsledare för Ukip. Anledningen han framför är att han tekniskt sett varit partiledare hela tiden, eftersom Diane James övertagande aldrig processats av Ukips valkommission.

Nigel Farage kallar ett övertagande av Neil Hamilton för en "skräckhistoria" och menar att Hamilton "inte skulle vara bra för partiets image", rapporterar The Guardian.

Ukip har nu kallat till krismöte för att förbereda ett nytt partiledarval. Nigel Farage har tidigare meddelat att han inte kommer att kandidera till partiledarposten när partiet ska välja en permanent ledare.

Europaparlamentarikern Diane James skrev i sitt uttalande där hon meddelade sin avgång: "Det har blivit tydligt för mig att jag varken har tillräcklig auktoritet eller fullständigt stöd från mina kollegor i EU-parlamentet och partimedlemmar för att få igenom de förändringar som jag anser är nödvändiga". Hon hänvisar även till personliga skäl.

Diane James tog över Ukip efter Nigel Farage, som lämnade posten efter Brexit-omröstningen. Men James väg till partimakten var inte helt okontroversiell. Dels har hon uppmärksammats för att ha hyllat den ryske presidenten Vladimir Putin, som hon sagt att hon "beundrar för att han står upp för sitt land och är en nationalist och en stark ledare som sätter Ryssland först".

Det antirasistiska magasinet Hope not hate har även rapporterat om konflikter efter att Farage lämnade sitt uppdrag. Konflikterna ska stå mellan de som är stått när Farage och de som inte gjort det.

Farage gick efter sin avgång ut med hård kritik mot partiets verkställande utskott. I en artikel publicerad på den konservativa sajten Breibart skrev han att "flera av deras nuvarande medlemmar tillhör den lägsta graden av människor som jag någonsin träffat."

Farage skrev även att medlemmar i kommittén saknar kunskap om affärsverksamhet och politik. Han menade att partiledareposten ska nomineras av Ukips medlemmar och inte, som fallet är idag, av det verkställande utskottet.

Farage beskriver i artikeln att han arbetat för att reformera partiet. Men ett motiv till hans kritik kan enligt Telegraph vara att Farage vill begränsa utskottets makt för att på så sätt förskjuta makten i partiet till partiledaren.

Hope not hate rapporterar även att Farage ursprungligen ska ha gett stöd åt europaparlamentariker Steven Woolfe i förra partiledarvalet. Woolfe tilläts inte kandidera till eftersom han lämnade in sin nominering 17 minuter för sent. Enligt The Telegraph så var Diane James Farages andrahandsval.

Ämnen i artikeln