Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i ett uttalande i italienska medier som den biträdande transportministern och Lega Nord-politikern Roberto Castelli förklarade att Italien måste skydda sig mot "invasionen".

- Problemet har blivit så ofattbart stort att vi måste fråga oss om vi behöver ta till vapen, sa han enligt Deutsche Welle.

Åsikterna upprepades av Francesco Speroni, en partikollega till Castelli som sitter i Europaparlamentets justitieutskott. Alla till buds stående medel borde användas för att förtrycka tillströmningen av människor "som kränker Italien och hennes regler".

- Europa använder vapen på samma sätt i Libyen. Jag förstår inte varför vapen inte kan användas i ett fall och sen inte i ett annat, sa Speroni enligt Deutsche Welle.

Lega Nord är sedan november förra året en viktig del i premiärminister Silvio Berlusconis regering efter att flera ledamöter lämnat regeringen i protest mot Berlusconis ledning. Idag är Berlusconi beroende av stöd från Lega Nord för att kunna fortsätta att styra landet.

Ön Lampedusa har tidigare besökts av Marine Le Pen, partiledare för franska Front National. Hon ställde då krav på att europeiska örlogsfartyg "under värdiga former" skulle skicka tillbaka flyktingarna till därifrån de kom.