Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lega Nord fick drygt åtta procent av rösterna i valet till deputeradekammaren, mot 4,6 procent i valet 2006. Det betyder att partiet går från 26 till 60 platser i deputeradekammaren. I senaten går Lega Nord från 13 platser till 25, också där med cirka åtta procent av rösterna.

- Dagens besked beror inte på proteströster, utan röster för förslag, sa en nöjd Umberto Bossi, partiledare för Lega Nord, till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Lega Nord driver en starkt separatistisk politik och vill att regionen Padanien i norra Italien ska bli självständigt. Partiet driver också att en större del av skatteintäkterna ska stanna kvar i den region de kommer ifrån, för att det rika norr helt enkelt ska slippa betala skattepengar till de fattigare regionerna i söder.

Begränsa invandringen

Lega Nord vill också begränsa invandringen och för några år sedan uppmärksammades partiledaren Umberto Bossi för att han sagt att han tyckte att kustbevakningen skulle få skjuta på båtar med illegala flyktingar, även mot kvinnor och barn. På partiets hemsida finns valpropaganda med bland annat en bild på en indian och texten: "De utsattes för invandring - nu lever de i reservat".

Den regering som Silvio Berlusconi nu kommer att leda blir Italiens 62:a sedan andra världskriget.

Årets val skiljer sig tydligt från tidigare eftersom två stora valkoalitioner stått mot varandra. På ena sidan har Berlusconistyrda partiet Frihetens folk (Il popolo della libertà), som bildats av Berlusconis Forza Italia och högerpartiet Alleanza Nazionale, stått. På andra sidan det nybildade Demokratiska partiet, som representerar mitten och vänstern, styrd av Roms tidigare borgmästare Walter Veltroni. Också det är ett parti som bildats genom att mindre partier slagits ihop.

Berlusconialliansen har ingått valteknisk samverkan med Lega Nord och i en intervju har Berlusconi sagt att två av de tolv ministerposterna i regeringen han nu ska sätta ihop kommer att gå till Lega Nord.

Totalt fick Berlusconialliansen 47 procent av rösterna i valet till deputeradekammaren mot knappt 38 procent för Veltroni.