Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

00:35 Fidesz vinner  en majoritet av landets mandat i EU parlamentet

Ungerska Fidesz har enligt de preliminära valresultatet 52,4 procent av rösterna och 13 mandat i EU parlamentet. Inför valet har det uppmärksammats att oppositionen under valrörelsen fått väldigt lite utrymme i de stora medierna. Det högerextrema partiet Jobbik får 6,44 procent och ett mandat, vilket i så fall skulle betyda att partiet backar och förlorar två mandat.

00:34 Högerextremt parti i Litauen tappar sina mandat

I Litauen har det högerextrema partiet Partija Tvarka ir teisingumas tappat sina två mandat i EU-parlamentet, där det ingick i EFDD. Partiet, på svenska Ordning och rättvisa, har backat från 14,25 i förra valet till 3,07 och får därmed ingen representation.

00:33 VOX får tre mandat i EU-parlamentet

Spanska VOX får 6,22 procent av rösterna till EU-parlamentet, enligt preliminära valresultat. Det nya partiets representation i parlamentet blir tre mandat.

00:24 Vlaams Belangs stöd ökar i Belgien

Belgiska Vlaams Belang mer än dubblerade sitt väljarstöd enligt de preliminära valresultaten jämfört med förra valet och har vunnit 11,5 procent av rösterna. Det innebär att partiet får 3 mandat. Samtidigt tappar Ny-Flamländska Alliansen ett av sina tidigare 4 mandat. Partiet ser ut att landa på 13,5 procent.

00:21 Slutgiltigt resultat i Estland ger Ekre ett mandat

Med alla röster räknade växer Estlands högerextrema parti Ekre från fyra procent i valet 2014 till 11,8 procent i kommande mandatperiod. Estlands konservativa folkparti kommer för första gången in i parlamentet med ett mandat. Partiet blir landets fjärde största i EU-parlamentet.

00:12 Dansk Folkeparti tappar mandat

Dansk Folkeparti tappar tre mandat och går från 15,8 procent till 10,8 procent med 99 procent räknade. Liberalkonservativa Venstre blir största parti.

23:58 Fidesz väntas plocka en majoritet av landets mandat i EU parlamentet

Ungerska Fidesz väntas enligt opinionsundersökningar få 55 procent av rösterna och 14 mandat i EU parlamentet. Inför valet har det uppmärksammats att oppositionen under valrörelsen fått väldigt lite utrymme i de stora medierna. Det högerextrema partiet Jobbik väntas få 9,5 procent och två mandat, vilket i så fall skulle betyda att partiet backar och förlorar ett mandat. 

23:39 Geert Wilders parti PVV ser ut att åka ur parlamentet

Rekordlågt stöd för högerextrema Frihetspartiet, PVV, i Nederländerna. Med endast 3,5 procent stöd, när 98 procent av rösterna är räknade, förlorar de sin representation i parlamentet. Partiet har minskat drastiskt sedan 2009 då de kom in i parlamentet med 17 procent av rösterna. Om resultatet håller i sig förlorar Frihetspartiet sina nuvarande fyra mandat.

23:23 Lega ökar rekordartat i Italien

Matteo Salvinis parti Lega får mellan 26,5 och 31 procent, visar vallokalsundersökningarna, och blir därmed valets största parti. Det innebär minst ett fyrfaldigt resultat – i EU-valet 2104 fick Lega bara drygt 6 procent.

Femstjärnerörelsen, som är Legas koalitionsparti i det nationella parlamentet, tycks också ha gått bra på EU-nivån. Vallokalsundersökningarna ger dem mellan 18,5 och 23 procent. Men de två partierna sitter inte i samma grupp i EU-parlamentet.

23:01 SD ökar 5,7 procentenheter

Sverigedemokraterna ökar med 5,7 procentenheter och får 15,6 procent enligt det preliminära valreultatet. Det gör partiet till det tredje största. Om resultatet står sig får partiet tre mandat, plus ett. Alla valdistrikt är ännu inte räknade. 

22:45 Sannfinländarna ökade svagt

Finland var officiellt det land som snabbast hade räknat klart alla röster, Sannfinländarna ökade med knappt en procentenhet till 14,8 procent och behåller sina två mandat i EU-parlamentet. Den tidigare partiledaren Timo Soinis lilla utbrytargrupp Blå framtid fick endast 0,3 procent.

22:40 Bulgarien skickar en högerpopulist till Europaparlamentet

Högerpopulistiska partier i Bulgarien ser ut att ta fler procent av de totala rösterna, men vinner samtidigt inga fler mandat. Landets största högerpopulistiska parti, Bulgariska nationella rörelse (INRO), vann cirka tre procent färre röster än 2014 och ser ut att få 7,25 procent och ett mandat. Samtidigt fick Ataka och Volya 1,45 procent respektive 3,75 procent av rösterna.

22:20 Spanska Vox kommer in i EU-parlamentet

Det nybildade högerextrema partiet  Vox i Spanien kan få fyra eller fem mandat, visar en vallokalsundersökning. Men partiet får sämre stöd i EU-valet än i valet till det nationella parlamentet i april, då Vox fick drygt 10 procent.

22:05 Framgång i Polen för  PiS

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) går framåt med nästan tio procentenheter till 42,4 procent. Det ger 23 mandat, en ökning med 4 mandat.

Det lilla partiet KNP, grundat av Janusz Korwin Mikke, tappar en procentenhet till 6,1. Det ger 3 mandat, ett mindre än förra perioden.

21: 58 Nazister i Grekland kan tappa mandat

Det nazistiska partiet Gyllene gryning ser ut att tappa två av sina tre mandat, enligt de första valprognoserna. 2014 fick partiet nästan 10 procent av rösterna, sedan dess har partiet, efter att de kopplats till mord och våld mot politiska motståndare, utretts för att vara en kriminell organisation och flera i ledningen har suttit häktade.  Ändå ser sex procent av grekerna ut att rösta på nazistpartiet även i årets val.

Det högerpopulistiska partiet Oberoende greker ser samtidigt ut att tappa sitt enda mandat och halvera sitt röststöd till 1,5 procent.

21:55 FPÖ tappar ett mandat efter regeringskris på hemmaplan

Högerextrema FPÖ, Österrike, får tre mandat i Europaparlamentet nästa mandatperiod enligt preliminära resultat på söndagskvällen. Det innebär att partiet i så fall tappar ett mandat i jämförelse med senaste valet.

Den senaste veckan har partiet tvingats lämna regeringskoalitionen nationellt. Regeringskrisen var ett faktum efter att en dold inspelning läckt ut där partiledaren, och sedan senaste nationella valet även landets vice förbundskansler, Heinz-Christian Strache syns kohandla för att få rysk hjälp att öka sitt inflytande över en av de största nationella tidningarna. Avslöjandet tvingade samtliga FPÖ-ministrar att lämna regeringen och nyval har utlysts. Det procentuella stödet för partiet i EU-parlamentet ser dock inte ut att påverkas lika mycket när partiet minskar från fyra till tre mandat.

21:48 Geert Wilders tappar – nytt nationalistparti vinner väljare           

I Nederländerna ser Geert Wilders, ledare för det islamfientliga PVV, ut att tappa rejält jämfört med valet 2014. Partiet ser enligt prognoser ut att bara vinna drygt fyra procent av rösterna, jämfört med 13,4 procent 2014.

Istället ser det nya partiet Forum för demokrati ut att ta över rollen som landets ledande högerpopulistiska parti. Partiet bildades i slutet av 2016 och leds av Thierry Baudet, som gjort sig känd med en konservativ intellektuell profil. Partiet ser enligt EU-parlamentets prognos ut att vinna 11 procent av väljarna.

Det skulle i så fall innebära att PVV, som ingår i Matteo Salvinis allians bara vinner ett mandat, medan Forum för demokrati vinner tre mandat. Partiet beräknas enligt prognoserna att ingå i Sverigedemokraternas grupp ECR.

21:39 Tyska nazister kan åka ut ur EU

NPD gör ett sämre val än det förra, enligt de första valprognoserna efter att vallokalerna stängts. Partiet kan därmed förlora sitt enda mandat i Europaparlamentet. 2014 vann NPD ett EU-mandat med 1,0 procent, men nu ser de ut att bara få ett stöd på 0,3 procent av rösterna.

Alternativ för Tyskland ser ut att gå framåt och få 10,8 procent av stödet jämfört med 7,1 procent 2014.

21.21 Framåt för högerxtremt parti i Slovakien

Det högerextrema slovakiska partiet Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS, ser ut att öka kraftigt i valet. Enligt de första valprognoserna efter vallokalerna stängts får de 12,1 procent jämfört med 1,7 procent 2014.

Totalt ser nationalistiska partier ut att 19 procent i landet.

21.05 Dansk Folkeparti backar stort

Dansk Folkeparti halverar sina mandat i Europaparlamentet kommande mandatperiod.

Detta enligt vallokalsundersökningen som presenterades från Danmark på söndagskvällen. Med knappt två veckor kvar till nationellt val tappar DF stort i EU-valet. Enligt preliminära besked backar partiet som 2014 blev landets största parti i Europaparlamentet med 26,6 procent och fyra mandat till två mandat och 13,2 procent. Det skulle göra att Dansk Folkeparti istället blir tredje största parti och om resultatet håller i sig får se sig omsprungna av både Socialdemokraterna och liberalkonservativa Venstre.

21:02 SD ökar enligt valu

I SVT:s vallokalsundersökning får Sverigedemokraterna 16,9 procent. En ökning med 7,2 procent. Skulle valresultatet stå sig så ger det partiet tre mandat, plus ett mandat. 

20:15 Le Pen återigen största parti

Marine Le Pens parti Nationell samling ser återigen ut att bli största parti i EU-valet i Frankrike. Enligt en vallokalsundersökning som släpptes vid 20-tiden hamnade partiet på 24,2 procent, medan partiets rival presidenten Emmanuel Macrons parti Republiken på väg bara fick 22,4 procent.

I EU-valet 2014 vann Le Pens parti – då under namnet Front national – 24,8 procent av rösterna. Så jämfört med förra valet ser partiet ut att stå still i opinionen.

2017 lämnade vice ordföranden för Nationell samling, Florian Phillipot, partiet i protest och bildade utbrytarpartiet Patrioterna. Phillipot har sedan suttit på ett mandat i EU-parlamentet, men ser nu ut att åka ur. Enligt prognosen från EU-parlamentet ser partiet inte ens ut att vinna en procent av rösterna.

Ämnen i artikeln