Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi ville kanalisera den frustration och oro som många i Ludvika känner inför att en nazist kommit in i fullmäktige, säger Lorena Gustavsson aktiv i det antirasistiska nätverket Tillsammans Ludvika.

Enligt arrangörerna slöt runt 60 personer upp utanför Ludvikas stadshus vid halv två för att markera mot att nazistiska Svenska motståndsrörelsen tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i kommunen genom att aktivisten Pär Öbergs namn skrevs på SD-valsedlar. Samlingen inleddes med att Lorena Gustavsson läste upp en dikt.

– Dikten handlade om att vi hör ihop och att vi är personer med olika erfarenheter, men att alla i grunden har samma behov. Våra olikheter är resurser och tillgångar, säger Lorena Gustavsson till Expo Idag.

På manifestationen läste hon:

"Vi tänder ljuset för sanningen bränner,
Tillsammans söker asyl i själens alla länder,
Uppehållstillstånd och en fristad där vi känner,
Villkorslös trygghet som skyddar och värmer."

Efter diktuppläsningen manades alla som samlats till eftertanke och att under en tyst minut fundera på hur man kan engagera sig och verka för öppenhet och gemenskap. Slutligen tändes levande ljus som placerade på stadshusets trappa.

I andra delar av landet höll lokala antirasitiska grupper, knutna till Expos plattform Tillsammansskapet, aktiviteter. Kanelbullens dag uppmärksammades för andra året i rad. Syftet är att göra dagen till en symbol för gemenskap och sammanhållning för alla. Aktiviteter som att samla in kläder till asylboenden och hålla offentliga samtal om trygghet genomfördes i bland annat Södertälje, Eslöv, Veberöd, Lund, Fröslunda, Torshälla, Knivsta, Flen, Frillesås, Mora, Västerås, Stockholm, Luleå, Kristinehamn, Falkenberg, Halmstad, Vetlanda, Nässjö, Falköping och Höör.