Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

LO har analyserat valet i sin rapport "LO och valet 2006". Sverigedemokraternas framgång i valet förklaras med att väljarna är missnöjda över politiken som förts, däribland integrationspolitiken. Det är inte invandringen i sig som ses som ett problem utan hur den har skötts och att Sverigedemokraterna dragit fördel av detta.

- Folk är i grunden inte främlingsfientliga. De är otrygga, oroliga och Sverigedemokraterna spelar på detta, säger Ulla Lindqvist andre vice ordförande i LO.
 

Vill få igång diskussion

Ulla Lindqvist är ordförande i den grupp som tagit fram valanalysen. Hon berättar att 4,1 procent av LO:s medlemmar röstat på Sverigedemokraterna. På frågan om hur de ska gå vidare med denna kunskap svarar Ulla Lindqvist med att detta delas upp i två delar.

- I den första delen vill vi få igång diskussionen. Ha många diskussioner kring antidiskriminering, diskutera allas lika värde och rättigheter. Den andra delen är att ta reda på vad det beror på och ta reda på politiska åtgärder.

Hon anser även att det är viktigt att syna Sverigedemokraternas politik och se vilka värderingar de har.

Framgångar i kommuner med låg inkomst

I rapporten tar analysgruppen fram tre orsaker till vänsterblockets valförlust. Tjänstemännens tilltagande benägenhet att rösta borgerligt, Sverigedemokraternas framgång i södra Sverige samt vänsterpartiets tillbakagång. Vänsterpartiet förlorade tre procent av sina väljare bland LO-medlemmarna till Sverigedemokraterna.

Vidare belyser rapporten att det är i kommuner med lägre snittinkomster som Sverigedemokraternas väljare finns.

 

 

Ämnen i artikeln