Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare i år hölls de franska kommunalvalen. Valresultatet visade att den franska extremhögern etablerat sig som en självständig politisk kraft på både en nationell och lokal nivå. I valen lyckades det högerextrema partiet Front National få borgmästare i elva städer och flera nya mandat. På orter där borgmästare från Front National installerat sig har kontroversiella beslut fattats.

Borgmästaren Joris Hébard i staden Pontet i södra Frankrike har hamnat i blåsväder sedan han beslutat att sluta subventionera skolmåltider till de fattigaste eleverna. Hébard hoppas att sparåtgärden skall bidra till att få bukt med stadens budgetunderskott. Besparingarna beslutades kort efter att han Hébard sin egen lön med 44 procent. Ett flertal franska rättighetsorganisationer däribland SOS Racism kritiserar Front National för att inte bara vara ett rasistiskt och antisemitiskt parti utan också ett parti som bidrar till att skapa ett samhälle med mer diskriminering och ökad ojämlikhet.

Just skolserveringarna har flera gånger blivit föremål för Front Nationals politik. Kort efter kommunalvalen sade partiledaren Marine Le Pen i en radiointervju att skolorna måste sluta servera alternativa måltider utan fläskkött till judiska och muslimska elever. Partiets hållning i frågan är nödvändig för att "rädda sekularismen" uppger Le Pen för The Telegraph. Kort efter hennes uttalande twittrade borgmästaren Robert Ménard i Béziers, som har stöd av Front National, att inga fler halal-måltider kommer att serveras på skolorna. Lokala medier har lyft upp att utspelet gjordes trots att det inte finns några uppgifter om att sådan kost serverats på någon skola i staden.

Partiets antimuslimska politik har även gjort sig påmind i städer där muslimska byggprojekt planerats. I Parisförorten Mantes-La-Ville deklarerade borgmästare Cyril Nauth att han är "fientligt" inställd till ett planerat muslimskt bönerum. Borgmästaren i staden Fréjus David Rachline vill stoppa en moské som redan börjat byggas och efterlyser en lokal omröstning. Det rapporteras även att Rachline beordrat att stadshusets EU-flagga hissas ned. En symbolisk handling som sammanfaller med partiets kritiska hållning till den Europeiska unionen.

Även lokala människorättsaktivister har drabbats av Front Nationals politik. Borgmästare Franck Briffault i Villers-Cotterets i norra Frankrike upprörde lokala aktivister när han stoppade en ceremoni till minne av slaveriets avskaffande. Briffault motiverade med att avfärda "den fortsätta självpåtagna skulden" och syftade på Frankrikes delaktighet i triangelhandeln av slavar under 1600- och 1700-talet. Ceremonin har hållits årligen sedan 2007. I staden Hénin-Beaumont har borgmästaren Steeve Briois vräkt organisation League of Human Rights från kommunens lokaler. Det efter att borgmästaren anklagat organisationen för att vara politiserad. Människorättorganisationen hade tidigare motsatt sig Briois kandidatur.

Ämnen i artikeln