Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som i sitt kommande nummer avslöjar att Patrik Brinkmann köpt en villa för omkring 30 miljoner kronor i utkanten av Berlin. Brinkmann som senast i mars i år av Nacka tingsrätt försattes i personlig konkurs, har enligt Skatteverket registrerat sig och sin familj som utvandrad och har numera bostadsadress i Zehlendorf, Berlin.

Sedan villan köptes har flera av stiftelsen Kontinent Europas styrelsemedlemmar setts komma på besök. I stiftelsens styrelse och kommitté ingår flera av den Europeiska extremhögerns mer namnkunniga personer, bland annat Andreas Molau från tyska NPD, Pierre Vial, tidigare aktiv i franska Front National och Enriqe Ravello från spanska organisationen Terra y Pueblo.

Köper hus åt tyska nazister

Familjen Brinkmann har fortfarande verksamhet i Sverige. Patrik Brinkmanns fru Svetlana är bland annat styrelseordförande i en familjestiftelse vars syfte är att dela ut pengar till internationell vetenskaplig och historisk forskning. Patrik Brinkmann har ingen aktiv roll i stiftelsen men hans Kontinent Europa betalar revisorsarvodet för familjestiftelsens räkning.

En av Kontinent Europas styrelsemedlemmar, Andreas Molau, som även har en ledande roll i tyska nazistpartiet NPD, driver också ett företag i Sverige. Avantgarde Fastigheter AB inregistrerades för ett drygt år sedan och verksamheten innefattar såväl fastighetsköp som fruktodling.
Företaget går att spåra till samma boxadress i Jönköping som Patrik Brinkmanns Kontinent Europa. Det är för övrigt även postadressen till den Brinkmannska familjestiftelsen. Fastighetsföretaget Avantgarde AB köpte en villa i Tyskland förra året, ett hus som enligt källor till Der Spiegel är ämnat åt NPDs partiverksamhet.

Friad i hovrätten

Som Expo tidigare rapporterat har Patrik Brinkmann en lång rad konkurser och skattemål bakom sig. I december 2007 friades han i Svea hovrätt från misstankar om skattebrott. Domen kom efter ett överklagande, tingsrättsdomen i samma mål gav Brinkmann 8 månaders fängelse.

I protokollet från konkursförhandlingarna i Nacka tingsrätt tidigare i år framgår att Brinkmann förutom sitt arbete med stiftelsen Kontinent Europa också förbereder sig för att ge ut en bok. Dessutom fungerar han som rådgivare åt den tyska nazistiska tidskriften Elemente.