Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en debattartikel i Hallandsposten, undertecknad av den moderata kommun- och regionpolitikern i Hylte, Jerzy Golovkin, och två sverigedemokratiska lokalpolitiker, anklagas statminister Fredrik Reinfeldt för att hellre lämna ifrån sig makten än att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Undertecknarna menar att Reinfeldt därmed sviker såväl sina egna väljare som Sverigedemokraternas. De menar vidare att i andra länder skulle en partiledare med ett sådant förhållningssätt tvingas att avgå.

Undertecknarna menar även att när det gäller invandringspolitiken, så är "åsiktsfriheten" i Sverige lika "inskränkt" som i "gamla kommunistländer".

"Vi hoppas verkligen att valet 2014 ska bli en brytpunkt i svensk politik i riktning mot den riktiga demokratin, där folkets röst respekteras, och längre bort ifrån etablissemangets och journalisternas PK-förtryck", skriver de.

Michael Svensson, ordförande för Moderaterna i Halland, säger till TT att det är omdömeslöst av en moderat med förtroendeuppdrag att skriva en sådan debattartikel.

– Det är inte bara sällskapet som är problemet utan att de skriver att Moderaterna skulle vara förblindade av SD-hat - så är det inte. Och vi föraktar inte de som röstar på SD, säger han.

– Att de jämför åsiktsförtrycket i gamla kommunistländer med det svenska klimatet är en fruktansvärd historieförfalskning.

Svensson säger till TT att han kommer att ha ett samtal med Jerzy Golowkin och fråga hur han ser på framtiden.

– Vill han ha stängda gränser och högre murar får han fundera på vilket parti han ska vara med i - men det är ett ställningstagande som han själv får göra.

Ämnen i artikeln