Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var ett oklart utgångsläge när Polen gick till val på söndagen. Men i slutänden visade sig att den EU-vänliga mitten- och vänsterorienterade oppositionen, med det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen i spetsen, gjorde en bra slutspurt i opinionen.

Medborgarplattformen och de två andra oppositionspartierna, Tredje vägen och Vänstern, får egen majoritet i parlamentet. Den förmodade regeringskoalitionen kommer att ledas av Medborgarplattformens partiledare Donald Tusk, som även var premiärminister 2007-2014.

Trots oppositionens framgångar blev Lag och rättvisa det största partiet.

valResultatet enligt siffor på tisdagen:

Lag och rättvisa (PIS):
35,4 procent
Medborgarkoalitionen (KO):
30,7 procent
Tredje vägen:
14,4 procent
Vänstern:
8,6 procent
Konfederationen: 
7,2 procent

Efter att nationalkonservativa Lag och rättvisa styrt landet mot en allt mer illiberal, auktoritär och polariserande utveckling. Inför valet varnade många bedömare att ytterligare en mandatperiod med Lag och rättvisa skulle kunna vara en dödsstöt för den polska demokratin. Nu tros landet ändra kurs och bli mer EU-vänligt och demokratiskt igen.

Men Róża Thun från Tredje vägen säger till Yle att vägen tillbaka kan bli lång.

– Det första är förstås att återupprätta rättstatsprincipen, rättssystemets oberoende, vägen till Europa. Vi måste, igen, befria de institutionerna från partiets (Lag och rättvisas) kontroll och påverkan.

LÄS MER: Polskt ödesval – med oklar utgång

Det högerextrema partiet Konfederationen hade inför valet opinionssiffror som tydde på att det skulle få ett ökat stöd och inflytande i parlamentet. Partiet gick också framåt något, från runt sex procent till dryga sju, en ökning som var mindre än vad väljarudnersökningar visat innan valet. 

Den nya regering förväntas vara på plats någon gång i december.