Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Peter Mangs, som suttit häktad i ett och ett halvt år nekar till alla brott, förutom två åtalspunkter om skadegörelse. Men chefsåklagaren menar att det finns omfattande vittnesmål och teknisk bevisning som knyter honom till dåden. Polisen har bland annat hittat listor hemma hos Mangs med vissa av offrens namn och beskrivningar av händelserna.

Efter flera år av ouppklarade mord och mordförsök kom utredarna fram till att det troligtvis var en ensam gärningsman som låg bakom de mordförsök som riktats mot personer med utländskt utseende i Malmö. När polisen väl gick ut med sin teori strömmade fler än 1100 tips in från allmänheten vilket ledde till att den 40-årige Peter Mangs greps i november 2010.

Den åtalades arbetskollegor har tidigare uppgett att Mangs uttryckt rasistiska åsikter och att han öppet ska ha beundrat seriemördaren John Ausonius, även känd som lasermannen. Peter Mangs var tidigare aktiv i den så kallade sanningsrörelsen och vurmade för konspirationsteorier. Han har bland annat spridit flygblad med budskap från den konspiratoriska sajten vaken.se.

Frågan är om Peter Mangs led av någon allvarlig psykisk störning då han begick de misstänkta brotten. En mindre sinnesundersökning i december 2010 kom fram till att det kunde vara möjligt och föreslog att en större rättspsykiatrisk undersökning ska göras för att se om han kan dömas till vård eller fängelse, om han visar sig vara skyldig.

Det väntas bli ett stort tryck i rättegångssalen och stor medial bevakning. Utredningen har växt till en av de största sedan Palme-mordet. Förundersökningen som är på tusentals sidor beskriver förutom de tre morden och tolv mordförsöken, även ett fall av förberedelse till mord och ytterligare åtalspunkter innefattande grovt olaga hot och övergrepp i rättssak.

Den norske massmördaren Anders Behring Brevik har hyllat Mangs, både i sitt manifest och i sitt anförande i rätten, som en hjälte och riddare som gjort det han var tvungen till.

Rättegången som börjar den 14 maj ska äga rum i Malmö tingsrätts säkerhetssal och kommer, på grund av det begränsade antalet åhörarplatser, även att visas på storbildsskärm i stadens Rådhushall. Processen väntas pågå till juli.

Ämnen i artikeln