Så reagerar extremhögern på rasistmorden i Trollhättan

ANALYS, Maria-Pia Cabero. På högerextrema sajter varvas hyllningar och förstående texter med konspirationsteorier om vem som ”egentligen ligger bakom” det rasistiska dådet i Trollhättan.

School killer showed far-right sympathies on social media

Far-right sympathies. The 21-year-old male suspected of assaulting pupils and teachers at a school in Trollhättan, Sweden today had expressed clear far-right sympathies on social media, Expo can reveal.

Skolmördaren visade högerextrema sympatier på sociala medier

Gillat högerextremt material. Den 21-åriga mannen som i dag misstänks ha gått till attack mot elever och lärare på en skola i Trollhättan har i sociala medier visat tydliga högerextrema sympatier. Det kan Expo avslöja.

Högerextrem folkbildning

Granskning av identitärerna. Den svenska intellektuella extremhögern uppmärksammas sällan men spelar en viktig roll för spridningen av gamla idéer i ny förpackning.

Malmöskytten åtalad

På måndagen presenterades åtalet mot den misstänkte serieskytten i Malmö, Peter Mangs. Han åtalas för tre mord och tolv mordförsök mellan 2003 och 2010 samt ett fall av förberedelse till mord. Nästan alla offer hade utländsk bakgrund.

Kofi Annan hedrar Wallenbergs minne

Inför Förintelsens minnesdag. Under torsdagens riksdagsceremoni till minne av Förintelsen och dess offer satt ett hundratal inbjudna gäster och lyssnade på vittnesmål från överlevanden och på FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan.

SD-representant jämför ”halal-grill” med apartheid

”Sydafrika på 50-talet?”. Sverigedemokraternas Alexandra Brunell, Jimmie Åkessons sekreterare, har på twitter jämfört en offentlig grill anpassad för olika typer av kött med 50-talets apartheid i Sydafrika.
– Det är ett steg i fel riktning, säger hon till Expo.

Anti-romska protester i Tjeckien

Flera personer greps. På lördagen utbröt anti-romska protester i nordvästra Tjeckien när flera hundra medlemmar av det högerextrema partiet DSSS demonstrerade i tre städer. Polisen fick mota stenkastande demonstranter med vattenkanoner och grep 21 personer varav två bar nazistsymboler.

Knivdåd tros vara hatbrott

Rubriceras som mordförsök. En knivskärning av ett tidningsbud i Västerås tidigare i sommar kan ha hatbrottsmotiv. Enligt polisen ska en av de häktade ha främlingsfientligt material i sin dator.

Nu utreds hatbrott efter ”slavauktion”

En person är skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp efter en uppmärksammad "slavauktion" vid en studentsittning på Hallands nation i våras. Även en konstnär misstänkts för förtal och hets mot folkgrupp i samband med händelserna och fler personer ska utredas för brott.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu