Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter det rasistiska terrordådet i Trollhättan har högerextrema och invandringsfientliga forum och mediekanaler varit ovanligt tysta. Sajter som annars drar på stort kring brott och händelser om det går att identifiera en misstänkt gärningsman med utländsk bakgrund.

De högerextrema aktörer som uttalat sig officiellt har tagit avstånd från dådet – men på samma gång förklarat händelsen som en oundviklig konsekvens av en liberal politik.

I kommentarsfälten sprids desto mer hets och hat. Många av kommentarerna har tillåtits ligga kvar på sajterna i mer än ett dygn. Ett exempel är Svenska motståndsrörelsen sajt Nordfront. Där återfinns kommentarer som hyllar gärningsmannens agerande och rena uppmaningar till beväpning:

"Vilken hjälte som tog saken i egna händer hoppas han överlever, det är givetvis tråkigt att människoliv även rasfrämlingar i detta fallet skall gå till spillo men det är konsekvensen när vi inte repatrierar. Må Oden vara med denna person om det är en svensk som befriade Trollhättan från avskum!"

"Eftersom vi redan vet att vi kommer dö ut som folk så återstår bara att göra våldsammast möjliga motstånd. Skada fienden så mycket som möjligt innan vi blir begravda!!! Jag hyllar mannen ifråga. Han gjorde idag mer nytta än många här kommer göra under en hel livstid."

"Dags att ladda gevär och slipa knivar."

"EN STOOOR DAG FÖR SVERIGE. DÖD ÅT SVARTSKALLARNA!!!"

En annan sajt där hetsande kommentarer florerat i kommentarsfälten är den till SD närstående bloggen Avpixlat. Exempelvis:

"Vem som helst kan nog bli ovänligt sinnad, då människor som väller in som gräshoppor får allt de pekar på utan krav."

"Finns inget för mig att sörja idag Livet leker och tänker inte förstöra denna dag med petitesser."

"Nån som trodde att det skulle gå smärtfritt att förstöra ett land? Det kommer att bli massor med dåd mellan muslimer och svenskar, vänta bara."

Det "splittrade samhället" anges som orsak

Flertalet företrädare inom den rasideologiska miljön beskriver terrordådet som en naturlig konsekvens av vad som upplevs som ett splittrat samhälle. Exempelvis driver Motgiftskribenten och tidigare ideologen i Svenska motståndsrörelsen, Magnus Söderman, tesen att "mördaren i Trollhättan är det moderna Sveriges skapelse".

Artikeln retweetas bland annat av Svenskarnas Partis före detta partiledare, Stefan Jacobsson. Söderman skriver:

"Samhället som vi lever i är inte skapat av oss nationella, detta är värt att komma ihåg. Vi lever i den liberala demokratin med allt vad det innebär; inklusive dubbelmord på en skola i Trollhättan./.../ Samhällets arkitekter och upprätthållare är ansvariga, i lika hög grad som gärningsmannen om ni frågar mig. Vad tror man ska hända när man slår sönder ett traditionellt och homogent samhälle? Mördaren i Trollhättan är den liberala demokratins och moderna världens skapelse."

Mängder av kommentarer på högerextrema sociala medier ger uttryck för samma analys.

Många tar tillfället i akt att peka ut Stefan Löfvens agerande – där han åkte till Trollhättan och höll en presskonferens – som inkonsekvent och som ett bevis för att vissa mord spelar större roll än andra. Framförallt jämförs uppmärksamheten kring gårdagens attack med den kring IKEA-morden i Västerås tidigare i år.

Tesen, som återupprepas i hundratals kommentarer och även av den antimuslimska debattören Ingrid Carlqvist, är att endast när personer med utländsk bakgrund mördas ges det politisk uppmärksamhet. Det är en analys som passar väl in i den högerextrema och intoleranta föreställningsvärlden där eliten och media anses motarbeta "det svenska folket".

Samma tankefigur återfinns i en artikel på bloggen Avpixlat: "I motsats till Ikeamorden reagerar statsminister Stefan Löfven denna gång direkt och beger sig under dagen till Trollhättan".

Vem låg egentligen bakom?

Inom den rasideologiska miljön finns det även de som propagerar för konspirationsteorier och vill lägga skulden för händelsen på judar. Vissa framhåller att det som skett är en så kallad "false flag-operation" – en händelse iscensatt av krafter som vill leda uppmärksamheten bort från flyktinginvandringen och i stället lägga fokus på rasistiska attacker och svartmåla nationalister.

Tesen drivs till exempel av användare på Nordfront och Motgift:

"Ett sjukt och perverterat judestyrt samhälle med marxism, bankplutokrati, rasblandning och mångkultur leder alltid förr eller senare till katastrof. Det är ingen nyhet dessa vansinnesdåd är bara ytliga symptom på en djupt rotad samhällsröta efter 70 år av socialdemokratiskt och liberalt maktmissbruk. Det är djupt tragiskt att människoliv alltid skall offras på det blodsbesudlade sionistiska altaret" – kommentar på Nordfront.

"Har mina tvivel om vad som verkligen hände. Mängder av motsägelsefulla uppgifter av polisen sanslös mediaspinn och mediahets mot nationalister. Många mönster som stämmer in för en så kallad false flag operation" – kommentar på Motgift.

"Samma med de nedbrända flyktingsförläggningar kan vara antirasister som vill skapa ett drev mot "rasister". Typisk judisk strategi" – Kommentar på Motgift.