Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Motivet till dådet i Trollhättan är ännu inte klarlagt men källor till Expo bekräftar att polisen undersöker ett politiskt motiv.

Expo kan avslöja att den misstänkta gärningsmannen under den senaste månaden visat tydliga sympatier med högerextrema och invandringsfientliga rörelser. På sin youtube-kanal har han prenumererat och gillat flera filmer av en tongivande svensk nyfascistisk bloggare och opinionsbildare som är verksam i både svenska och internationella högerextrema medier.

I sina många youtube-filmer talar bloggaren bland annat om "det multikulturella helvetesprojektet" och beskriver sig som en motståndare till "judisk mediekontroll i den västerländska civilisationen" och betonar "betydelsen av ras i samhället".

På Youtube gillar den misstänkte gärningsmannen även filmer som glorifierar Nazityskland. På sitt facebookkonto har han också visat sympatier för Sverigedemokraternas kampanj för en folkomröstning mot invandring.

Det var under torsdagsförmiddagen som mannen gick in på en grundskola i området Krongården i Trollhättan och attackerade elever och lärare med, enligt polisen, flera knivliknande föremål.

Under attacken skadades fyra personer, två lärare och två elever. En lärare och en av ungdomarna skadades så pass allvarligt att de senare avled. De övriga två vårdas på sjukhus. Tillståndet uppges vara kritiskt men stabilt.

Den misstänkte gärningsmannen blev skjuten i samband med gripande och avled strax innan klockan fyra, torsdag eftermiddag.

Den misstänkte gärningsmannen var tidigare ostraffad.

Ämnen i artikeln