Nu utreds hatbrott efter ”slavauktion”
En person är skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp efter en uppmärksammad ”slavauktion” vid en studentsittning på Hallands nation i våras. Även en konstnär misstänkts för förtal och hets mot folkgrupp i samband med händelserna och fler personer ska utredas för brott.
Uppdaterad: 2018-01-10, 19:24
Publicerad: 2011-09-09, 06:46
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Den 16 april i år genomförde fyra personer vid Lunds universitet ett uppmärksammat studentspex vid en studentsittning med djungeltema. En slavauktion hölls där en person utklädd till slavhandlare i frack och hög hatt låtsades sälja tre andra "slavar", svartmålade i ansiktet och med snaror runt halsen, samtidigt som en av dem ska ha sagt "I'm a nigger". Många reagerade på skämtets karaktär samt över att nationens kurator var närvarande men inte agerade. Några studenter anmälde händelsen till universitets disciplinnämnd som kom fram till att ärendet skulle lämnas utan åtgärd.
– Jag tänkte att det här kan inte vara sant. Det innebär ju att studenterna - enligt universitetet - inte har agerat kränkande. Jag tolkar det som att studenter får bete sig rasistiskt utan att det blir konsekvenser och det är en väldigt oroande utveckling, säger Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund och Centrum mot rasism, som också var den som polisanmälde händelsen.
– Jag hoppas att det svenska rättsväsendet gör en markering om allas lika värde, säger Jallow Momodou.
Kammaråklagare Mathias Larsson, specialiserad på hatbrott, leder förundersökningen och berättar att minst en person nu är skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp och att fler personer kommer att höras.
– Misstanke om hets mot folkgrupp handlar ju om när man uttryckt missaktning mot en folkgrupp med hänvisning till hudfärg, etnicitet eller liknande, men här spelar också uppsåt in vid bedömningen av eventuellt brott. Eftersom det var en tillställning där flera varit utklädda måste vi utreda vidare och höra fler innan vi säkert kan säga att det som skett är brottsligt, säger han.
Det är en förklaring som Jallow Momodou inte köper.
– Jag förstår inte förklaringen att det var djungeltema och att det därför är okej att låtsas vara en förslavad afrikan som folk får buda på. Med tanke på Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln borde det vara självklart för studenterna vid ett av landets mest respekterade universitet att det är en förfärlig sak att göra. Det är som om man skulle klä ut sig till Hitler och judar och leka koncentrationsläger, helt oacceptabelt. Det borde vara sunt förnuft att inte skämta om så tragiska händelser, seger han.
Momodou fick också själv smaka på rasismen kort efter att han polisanmält auktionen när provokatören och konstnären Dan Park spred affischer föreställande honom iförd en halskedja och koppel samt texten "vår negerslav är bortsprungen".
– Det är ytterligare ett tecken på den rasism som finns i samhället. Han kallas för en konstnär och hans beteende förklaras som yttrandefrihet men i det här fallet har jag tolkningsföreträde för det är jag som har blivit kränkt för resten av mitt liv. Mina barn och barnbarn kommer att få upp den bilden så fort de googlar mitt namn och det är oerhört kränkande, säger han.
Affischerna som dök upp både i Lund och Malmö innehöll dessutom namn och telefonnummer till nationens kurator och har också blivit ett polisärende.
– Konstnären är misstänkt för både förtal och för hets mot folkgrupp, säger Mathias Larsson som leder båda utredningarna. Beslut om eventuellt åtal meddelas senare i höst.