Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i lördags som ett behandlingshem i Glava i Arvika kommun brann ned. Nya Wermlands-tidningen, NWT, uppger att en man som var boende på hemmet har erkänt att han låg bakom branden. Mannen misstänks för grov mordbrand. GT var först med att rapportera om att mannen ska skrikit ”Sieg Heil” i samband med att han tände på boendet. Uppgifter som NWT också kunnat bekräfta genom sina källor. 

Dömd för mord på homosexuella

Den misstänkta mannen begick på 1990-talet två ökända mord på homosexuella män i Göteborg. Morden hade klara ideologiska motiv. 

Mannen har, enligt NWT, gett ut en hatskrift mot homosexuella. Dessutom har han en historia i både fascistiska Nysvenska rörelsen och Sverigepartiet, föregångare till Sverigedemokraterna

På 1990-talet mördade han, tillsammans med en annan då aktiv nazist, en homosexuell man i Göteborg. 

Efter att han avtjänat sitt fängelsestraff för mordet anslöt sig han till den meddömde nazistens organisation Svarta Orden, en nazistisk grupp i Göteborg som förenade nazism och ockultism. 

Han begick därefter ett nytt mord, också då på en för honom okänd homosexuell man i Göteborg. För det dömdes han till rättspsykiatrisk vård som varade i 20 år, rapporterar NWT. Kring millenieskiftet var han också medlem i nu nedlagda Nationalsocialistisk front, NSF

Åklagare förtegen om motivet till mordbranden

Nu sitter mannen alltså häktad för ytterligare ett grovt brott. Åklagare har inte velat kommentera motivbilden till mordbranden på behandlingshemmet som den misstänkte själv bodde på. NWT rapporterar att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.