Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mars tidigare i år grep polisen den 44-årige mannen i Finspång efter att grannar anmält att de först hört ett skott avlossas och sedan sett mannen, som befunnit sig på andra sidan gatan, sikta in genom deras köksfönster med ett gevär. En målsägande uppger att denne såg rätt in ”gevärspipan”.

44-årigen friades dock från misstanken om grovt olaga hot, då tingsrätten konstaterar att det inte är klarlagt om mannen verkligen hade siktat genom rutan. Mannen har också förnekat att han skulle ha hotat någon.

Sköt i tätbebyggt område

Vad tingsrätten finner bevisat är att 44-åringen i ett berusat tillstånd avlossat ett skott med ett hagelgevär. Mannen uppger själv att han skjutit mot ett skatbo och har nekat till att han var berusad.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet då det haft en avkapad pipa, eftersom gärningen varit av särskilt farlig art då vapnet under berusning har avlossats i tätbebyggt område samt eftersom vapnet och ammunition förvarats öppet i bostaden”, skriver Norrköpings tingsrätt i domen.

Mannen döms även för ringa vapenbrott för innehav tårgassprej och elchocksvapen. Han döms även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor då polisen hittade en röktändare till en rökgranat i hans hem.

44-årigen döms till två år och sex månader. Mannen var åtminstone 2016 aktiv i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin. Han har även figurerat i utkanten av nazistiska och högerextrema sammanhang sedan mitten av 1990-talet. 

Ämnen i artikeln