Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i november förra året som Expo kunde berätta om att SD-politikern Jonny Rolf, som är ordförande för partiets kommunförening och ersättare i Staffanstorps kommunfullmäktige, varit med i slutna Facebookgrupper kopplade till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin. Han var även aktiv i kommentarsfälten på högerextrema sidor som Fria tider och Svegot.

– Ja, jag var med där det stämmer. Jag är en nyfiken person så jag ville se vad de pysslar med helt enkelt, men jag är inte med där längre. Jag gick ut för jag tyckte inte det var min grej, sa Rolf till Expo efter avslöjandet.

Intern utredning

Efter avslöjandet meddelade Richard Olsson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Staffanstorp, till Skånska Dagbladet att en internutredning skulle göras. Nu har tidningen följt upp uttalandet.

– Vi tar givetvis kritiken på allvar. Styrelsen har fört interna samtal med Jonny Rolf och fått trovärdiga förklaringar till dessa flera år gamla kommentarer och medlemskap, säger Richard Olsson till Skånska Dagbladet.

Richard Olsson säger till tidningen att det innebär att partiet inte kommer att vidta några åtgårder mot Jonny Rolf. 

Utbildas i nätvett

Enligt Richard Olsson så utbildas partiets representanter kontinuerligt, bland annat i hur de ska bete sig på sociala medier. Ett arbete som partiet lokalt säger sig vilja fortsätta med.

– Våra kandidater ska vara föredömen på nätet och det pågår ett systematiskt utbildningsarbete för att säkra detta. Sverigedemokraterna har inför valet 2018 utbildat sina kandidater i sin kommunikationsplan, där en stor del handlar om uppförandekodex på nätet. Jonny Rolf har i somras genomgått denna utbildning, säger Richard Olsson till Skånska Dagbladet.

Expos granskning visade att Jonny Rolf så sent som samma sommar som han gick på kursen delade material från den högerextrema nättidningen Svegot på sin privata Facebooksida.

Ämnen i artikeln