Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Detta är de dömda för

Man född 66:  Misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott, grovt rattfylleri, olovlig körning.
Man född 67: Grovt rattfylleri, förnekats rätten till skjutvapen av förvaltningsrätten.
Man född 72: Dopingbrott. 
Mikael Johansson född 78: Flera fall av olovlig körning
Man född 82: Flera fall av misshandel, hemfridsbrott, grovt rattfylleri och narkotikabrott. 
Man född 83: Flera fall av misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott
Man född 89: Misshandel, vapenbrott och skadegörelse.
Man född 90: Misshandel, rån försök till rån och vapenbrott.

Om Soldiers of Odin

Soldiers of Odin är ett nätverk av så kallade medborgargarden som bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbygd som kriminella motorcykelgäng och består av olika avdelningar, varje avdelning har en ledare. Som medlem kan man vara "fullvärdig", "prospect" eller "support".

I Sverige har samtliga grupper "support-status" och samtliga av dessa kontrolleras av ledningen i Finland. Det finns ett 15-tal facebookgrupper kopplade till olika områden. Att en grupp finns innebär inte att gruppen har aktivitet. I Stockholm och i Trelleborg har det förekommit gatupatruller.

Förra lördagen patrullerade en grupp män iklädda jackor med Soldiers of Odins emblem i centrala Stockholm. Stockholmsgruppen ingår i ett nätverk av medborgargarden med förgreningar i flera länder, framförallt i Norden. Nätverkets ledning finns i den finländska staden Kemi där organisationen bildades i höstas.

Organisationens ordförande och grundare är den finländska nazisten Mika Ranta. På gruppens Facebooksida i Vasa hymlar man inte med Rantas nazistiska sympatier: "Det är sant att grundaren har nationalsocialistiska åsikter, men hans skriverier är inte gruppens skriverier" skriver administratören, rapporterar Yle.

I Finland beskriver sig gruppen som en "fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland" och menar att de patrullerar gatorna för att stoppa "invandrares våld". En granskning av Yle visar att aktivister i en sluten ledningsgrupp på Facebook poserar med vapen. På andra bilder gör aktivister hitlerhälsning. Det förekommer även grovt rasistiska nidbilder och kommenterar. 

Samtidigt som organisationen själva menar att syftet med deras aktivitet är att förhindra brott är flera i den finska ledningen dömda för bland annat misshandel, stöld och rattfylleri. Ledaren Mika Ranta står åtalad för att grovt ha misshandlat en kvinna och en man i somras, rapporterar Yle.

Sedan i höstas har lokala Soldiers of Odin-grupper startats på Facebook i 17 orter i Sverige. Hittills har regelrätta patruller utförts på två orter: Stockholm och Trelleborg.

Expos granskning visar att det även i Sverige finns starka kopplingar mellan Soldiers of Odin och den högerextrema miljön. Expo har kunnat identifiera 15 av det 20-tal aktivister som patrullerade i Stockholm i förra helgen. Fem av aktivisterna som patrullerade uttrycker i sociala medier sympati för nazistiska och fascistiska organisationer. Ytterligare tre uttrycker sympati för material kopplat till vit makt-miljön/rasideolodiska miljön. Mikael Johansson, som är ledare för hela Soldiers of Odin i Sverige och även för Stockholmsgruppen, har en bakgrund i Nationaldemokraterna där han var medlem år 2010. 

En majoritet av de svenska aktivister som Expo identifierat har även dömts för grova brott. Av de 15 aktivisterna i Stockholm är 8 dömda för en rad brott. Misshandel, narkotika och grova rattfyllor återkommer, men även hemfridsbrott, vapenbrott och besöksförbud efter kvinnomisshandel återfinns bland domarna.

En 33-årig Soldiers of Odin-aktivist är till exempel dömd för att ha misshandlat två kvinnor han haft en nära relation till. Den senaste misshandeln skedde år 2013 framför parets gemensamma barn. Sex år tidigare slog han sönder en lägenhet till en annan kvinna han haft en relation till. När kvinnan kom hem dunkade han hennes huvud i väggen och skrek att hon aldrig fick träffa någon annan.

En annan 32-årig Soldiers of Odin-aktivist dömdes för att år 2004 ha tagit strypgrepp på en kvinna och tryckt henne över ett altanräcke tills hon förlorade medvetandet. Han är även sedan tidigare dömd för en annan misshandel, övergrepp i rättssak samt narkotikabrott.
 
Ytterligare minst tre personer bland de som patrullerade som Soldiers of Odins i Stockholm var dömda för misshandel. En har dömts för rån. Tre är dömda för narkotikabrott och flera för grov rattfylla.

Soldiers of Odin planerar att delta och rekrytera nya medlemmar under "Folkets demonstration"
som samlas i Stockholm på lördagen. "Folkets demonstration" är en återkommande manifestation som tidigare dragit till sig representanter från Sverigedemokraterna och den högerextrema miljön. Förutom Soliders of Odin har aktivister från fascistiska Nordisk ungdom meddelat att de ska närvara. Samtliga organisationer kommer dyka upp utan symboler.