Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Soldiers of Odin, som bildades i Finland och leds av en nazist, har på senare tid uppmärksammats i flera svenska städer. Organisationen beskriver sig själv som att de finns till för allas trygghet, att de har nolltolerans mot rasism och vill samarbeta med polisen.

– Vi vill att det ska vara tryggare på gatorna för alla våra medborgare, säger Mikael Johansson, Soldiers of Odins svenska talesperson i en intervju med P4 Dalarna

I samma intervju avfärdar Johansson påståenden om hans organisations kopplingar till högerextremism eller nazism. Att ledande aktivister har varit organiserade nazister och att han själv har varit medlem i Nationaldemokraterna saknar betydelse, menar han.

– Vi har nolltolerans mot nazism och rasism, bedyrar Johansson.

Samtidigt, bakom lykta dörrar, förbjuds medlemmar att prata med polisen, nazistpropaganda sprids och man talar om slagsmål med "flyktingar".

Täta band till nazist i Finland

I organisationens eget regelverk, som Expo tagit del av, pekas flyktingar specifikt ut som en grupp man vänder sig emot. Och till skillnad från retoriken utåt förbereder sig Soldiers of Odin för slagsmål.

"Små patruller (2-4 pers) får oftast flyktingarna att bli provocerade, därför är det bättre att gå runt i stora grupper (ca 10 pers) då blir flyktingarna 'rädda' och försvinner från plats. Samma gäller om ni ska ut och patrullera i så kallade 'ghetto-områden', ju mer folk, desto bättre."

Soldiers of Odin skriver även att "vi provocerar inte", men tillägger "om det blir bråk så visar vi flyktingarna vilka som bestämmer". Det är även ett krav på medlemmar att inte dra sig undan när det blir bråk:

"och det absolut viktigaste jag vill du ska förstå är att om vi blir attackerade och måste försvara oss så backar ingen. Vi står kvar om det så är 200 invandrare som kommer", skriver organisationen i sitt regelverk.

"Tala inte med polisen"

I Soldiers of Odin förbjuds medlemmar att prata med polisen eller medier.

"Vi sprider aldrig vidare vilka vi är eller vad vi gör till någon utomstående och våra medlemmar pratar inte med polis eller media", står det i ett av Soldiers of Odins interna dokument.
 

 soldiers of odin facebook
Hets mot muslimer och flyktingar är vanligt förekommande i Soldiers of Odins Facebookgrupper i Sverige så väl som i Finland

 

Även Soldiers of Odin i Finland har uppmärksammats för direkta kopplingar till nazism. Grundaren Mika Ranta är själv en ökänd nazist i Finland. Finska medier har även avslöjat att Soldiers of Odin medlemmar poserar med vapen och gör Hitlerhälsning i stängda grupper i sociala medier.

Sveriges talesperson för Soldiers of Odin, Mikael Johansson, har på grund av detta försökt ge sken av organisationen i Sverige är frikopplad från den finska Soldiers of Odin.

– Vi har inte så mycket samröre med den finska sidan, säger han till P4 Dalarna.

Men sanningen är att Soldiers of Odin i Sverige är styrt från Finland. För att en avdelning av Soldiers of Odin ska tillåtas i Sverige krävs att personer från den finska organisationen är administratörer i facebookgruppen.

Regelverket som Soldiers of Odin ger till sina medlemmar är dessutom författade av ledningen i Finland. Grupperna tillåts inte heller bära organisationens jackor utan att de först blivit godkända i Finland.

Nazistisk propaganda i svenska grupper

I organisationens svenska interna Facebookgrupper flödar rasismen. I den största gruppen finns bildmontage med Soldiers of Odins logga och texten: "Islam – antingen dödar vi dem eller så dödar de oss, så du kan välja: gör dig redo för strid eller förbered dig på döden"

I grupperna delar ledare och aktiva även rasideologisk propaganda, nazistisk-musik som hyllar tredje riket och budskap som "slåss för din ras". Aktivister uppmanas även att köpa kläder i en nazistisk nätbutik och från en nätbutik kopplad till fascistiska Nordisk ungdom.

Kriminalitet

Expo har tidigare visat att en majoritet av de som deltog i den första patrulleringen med Soldiers of Odin i Stockholm är dömda för en rad brott, bland annat grovt våld mot kvinnor. I Stockholmsgruppen finns även aktivister med bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen som är dömda för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013.

Eskilstuna Kurirens granskning av medlemmar i Soldiers of Odin i Eskilstuna visade samma bild, med kraftigt brottsbelastade medlemmar och kopplingar till extremhögern.

Soldiers of Odin i Trelleborg leds av en tidigare nazistledare från Nationalsocialistisk front. Han är dömd för grova våldsbrott på 90-talet och har beskrivit hur han hoppat på en mans huvud för att denne "såg ut som en kommunist".

 

 soldiers of odin
Soldiers of Odins ledare i Örebro har skrivit kommentaren "Hitler was a hero!".

Det finns flera exempel på nazistiska och våldsbejakande inlägg som aktiva i Soldiers of Odin skrivit på sociala medier utanför Soldiers of Odin-grupperna.

Ledaren för organisationen i Örebro hyllade till exempel Adolf Hitler i mars 2016, efter att han startat upp Örebro-gruppen. Han skrev att "Hitler var en hjälte". En av dem som startat upp Soldiers of Odin i Trelleborg hyllade i fjol i en rasistisk Facebookgrupp vad han beskrev som en nedbränning av ett flyktingboende (i själva verket var det ett annat hus som brann):

"Är på ultima Thule konserten i Oxelösund och flyktingförläggningen på andra sidan gatan står i brand. Skål Sverigevänner", skrev han.

Soldiers of Odins talesperson Mikael Johansson säger i en intervju med Expo att han inte ser några problem med interna uttryck som: "Islam – antingen dödar vi dem eller så dödar de oss". Han erkänner också att organisationens regelverk säger att aktivisterna ska skrämma flyktingar.

Ämnen i artikeln